Guardian’ın baş sinema yazarı Peter Bradshaw, Cannes 2026’yı “sıradan bir Cannes” diye tanımlarken ödül tahminlerini de açıkladı.
Bradshaw’a göre bu yılın Altın Palmiye favorisi, sürgündeki Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev’in Minotaur filmi.
Film, Rusya’nın Ukrayna savaşı karşısındaki kolektif inkârını ve toplumsal travmasını anlatıyor. Eleştirmen, filmi festivalin açık ara en güçlü yapımlarından biri olarak gösterdi.
Büyük Ödül için favori ise Polonyalı yönetmen Paweł Pawlikowski’nin Fatherland filmi oldu. Film, İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’ya dönen yazar Thomas Mann ve kızı Erika Mann üzerinden Avrupa’nın savaş sonrası ruh halini anlatıyor.
Jüri Ödülü tahmininde ise Federico García Lorca’nın yarım kalan bir metninden uyarlanan queer destan The Black Ball öne çıktı.
En İyi Yönetmen ödülü için Avusturyalı yönetmen Marie Kreutzer favori gösterilirken, En İyi Erkek Oyuncu ödülünde Javier Bardem’in adı öne çıktı.
En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde ise Fransız oyuncu Léa Seydoux favoriler arasında gösterildi.
Bradshaw yazısında ayrıca Cannes 2026’nın en büyük hayal kırıklıklarına da dikkat çekti. Özellikle Pedro Almodóvar, Asghar Farhadi ve Ryusuke Hamaguchi gibi büyük yönetmenlerin filmlerinin beklentiyi karşılamadığını yazdı.
Eleştirmenin en sert yorumlarından biri ise Japon yönetmen Hirokazu Kore-eda’nın Sheep in the Box filmi için oldu. Bradshaw filmi “festivalin büyük çöküşlerinden biri” olarak tanımladı.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.