Kürt Çalışmaları Merkezi (KSC) ve Rawest Araştırma, Kürtlerin Amedspor’a bakışını ele alan araştırmalarına yönelik MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarının ardından ortak bir açıklama yaptı.
KSC ve Rawest, açıklamalarında Bahçeli’nin Ekim 2024’ten bu yana yürütülen süreçte aldığı inisiyatiflere ve oynadığı role vurgu yaptı. Araştırmanın amacının spor ile kimlik arasında ayrışma yaratmak değil, sporun toplumsal bütünleşmeye sağlayabileceği katkıyı ortaya koymak olduğunu belirten iki kurum, Bahçeli’nin sözlerinin araştırmanın maksadının yanlış anlaşıldığını gösterdiğini ifade etti.
KSC ve Rawest’in açıklamasının tam metni şöyle:
“Ülkemiz Kürt sorununda tarihinin en önemli süreçlerinden birini yaşıyor. KSC ve Rawest olarak, ortak geleceğimizin teminatı olacağına inandığımız bu süreci başladığı günden beri izliyor, katkı vermeye çalışıyoruz.
Bu amaçla, süreç başladığından bu yana çeşitli etkinlikler düzenledik ve davet edildiğimiz ilgili TBMM komisyonuna katılarak bilgi ve görüşlerimizi paylaştık.
Yakın zamanda yürüttüğümüz futbol araştırması, sporun toplumsal bütünleşmemizin güçlenmesine önemli bir katkı sağlayacağını gösteriyor ve Amedspor’un toplumsal ilişkilerin ve beraberliğin güçlenmesinde önemli bir köprü olduğunu teyit ediyor.
Ekim 2024’ten bugüne sağduyusu ve aldığı inisiyatiflerle sürecin başlamasına ve başarıyla ilerlemesine öncülük eden Sayın Devlet Bahçeli’nin açıklaması, araştırmamızın maksadının aksine ve yanlış anlaşılmış olduğunu gösteriyor.
Sürecin başından itibaren mesaisinin önemli bir kısmını toplumsal barışa ayıran kurumlar olarak bu yanlış anlaşılmayı düzeltmeyi bir sorumluluk sayıyoruz.”
KSC ve Rawest’in tartışmaya konu olan araştırması, Kürtlerin Amedspor’a bakışına ilişkin verileri bir araya getirmiş, araştırmada Kürtler arasında her üç kişiden birinin Amedspor’u desteklediği sonucuna ulaşılmıştı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli araştırmaya tepki göstermişti.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

