Ana SayfaHaberlerDünyaRousseff 6 aylığına görevi bırakıyor

Rousseff 6 aylığına görevi bırakıyor

Haber Analiz: Akın Özçer

 

Brezilya Senatosu’nun dün başlayan oturumunda söz alan 58 senatörden 41’i prosedür lehine oy kullanacağını açıkladı. Bu sayı 81 üyeli Senato’nun salt çoğunluğuna tekabül ediyor. Bugün geri kalan görüşmeler tamamlanacak ve oylamaya geçilecek. Prosedürün işlemesi için salt çoğunluk yeterli olduğu için Rousseff hakkındaki hükmün çıkması yüzde 99 oranında kesinleşmiş durumda.  

 

Senato, prosedür uyarınca Rousseff’ in devlet bütçesinde yolsuzluk yapıp yapmadığını, teknik tabiriyle “sorumluluk suçu “ (crime de responsabilidade)  işleyip işlemediğini bugünden itibaren 180 günlük anayasal süre içinde araştıracak. Bayan Rousseff, bu süre içinde, görev ve yetkilerini, hakkında daha ciddi yolsuzluk iddiaları bulunan yardımcısı Michael Temer’e geçici olarak devredecek.  

 

Temer, yaklaşık 45 gün öncesine kadar Rousseff hükümetini destekleyen büyük siyasi partilerden Brezilya Demokratik Hareketi PMDB’nin (Partido do Movimento Democrático Brasileiro) Başkanıydı. “İmpeachment” prosedürünün gerçekleşmesi de bu partinin muhalif cepheye geçmesiyle gerçekleşmişti. Bu nedenle Rousseff, Temer’i kendisine yönelik girişimin baş aktörü olarak suçluyor. Temer, Senato’nun Bayan Rousseff’i suçlu bulması halinde Devlet Başkanı olarak Ekim 2018 seçimlerine, fiilen 1 Ocak 2019’a kadar görev yapacak. Dilma Rousseff de siyasi haklarından 8 yıl mahrum bırakılacak. Böylece iki dönem başkanlığa aday olamayacak.

 

Dün söz alan merkez sağ eğilimli senatörlerin çoğunluğunun Bayan Rousseff’e yönelik kişisel suçlamalardan çok Brezilya ekonomisinin yüzde 3 oranında küçülmesinden doğan sorunlar üzerinde durduğu gözlemlendi. Bu prosedür bundan önce 1992’de Başkan Fernando Collor  de Melo’ya karşı işletilmişti. Collor de Melo hakkında hüküm verilmeden bir gün önce görevinden ayrılmıştı. Ancak Dilma Rousseff, kendisine karşı bir darbe yapıldığını ve sonuna kadar da direneceğini söylüyor.

 

Dilma Rousseff, prosedürün işlediği süre zarfında gazeteci Ricardo Batista Amaral’ın hakkında yazmakta olduğu kitaba katkıda bulunacak. İmpeachment süresince başkanlar resmi hükümet Sarayı Planalto’yu terk ediyor ama resmi konut Alvarado Sarayı’nda yaşamaya devam ediyor. Bayan Rousseff’in ülkenin güneyindeki Porto Alegre’de bir dairesi var. Şahsi eşyalarının birçoğunu bu daireye gönderdi. Altı ay boyunca sadece Alvarado Sarayı’nda değil kendi dairesinde de yaşamayı planladığı söyleniyor.  

- Advertisment -