Ana SayfaHaberlerGündem'İlk grup Rus uçağı Suriye'den ayrıldı'

‘İlk grup Rus uçağı Suriye’den ayrıldı’

 

Rusya'nın Lazkiye'deki  Hmeymim hava üssünde konuşlu savaş uçaklarından ilk grup Rusya'ya dönmek üzere yola çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sürpriz geri çekilme kararı açıklamasının ardından, Rusya Savunma Bakanlığı salı günü ilk grup uçağın geri dönüş için yola çıktığını açıkladı.

 

Dönen grupta Sukhoi-34 tipi bombardıman uçakları bulunuyor. Tupolev-154 tipi yolcu uçağı ve Ilyushin-76 tipi askeri personel taşıma uçağı da, mühendisler ve askeri kargo ile birlikte savaş uçaklarına eşlik ediyor. 

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü sürpriz bir kararla Suriye'deki askeri müdahalelerinin amaçlarına büyük ölçüde ulaştığını belirterek, Rus askeri güçlerinin Salı gününden itibaren Suriye'den çekilmeye başlayacağını duyurdu.

 

Putin, Rusya'nın askeri müdahalesinin barış görüşmeleri için gerekli koşulları oluşturduğunu da ifade etti. Ancak Moskova'dan çekilmenin ne kadar sürede tamamlanacağı ile ilgili bir bilgi gelmedi.

 

Rusya'nın Tartus'taki donanma üssü ve Lazkiye'deki Hmeymim Hava Üssü faaliyete devam edecek.

 

Suriyeli muhalifler adına konuşan Yüksek Müzakere Heyeti'nin sözcüsü Salim Muslat, "Çekilmenin uygulanmasında ciddiyet varsa, görüşmelere olumlu bir etki yaratır. Bu ciddi bir adımsa, rejim üzerinde büyük baskı oluşturacak bir faktör olur, zira Rus desteği rejimin ömrünü uzattı. Bunun sonucunda olaylar ciddi biçimde değişecektir" dedi.

 

Kaynak: Reuters

- Advertisment -