Ana SayfaHaberlerGündemCan Dündar ve Erdem Gül serbest

Can Dündar ve Erdem Gül serbest

 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun hak ihlâli kararının ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Silivri Cezaevi'nden tahliye edildi. 

 

Silivri Cezaevi önünde açıklama yapan Can Dündar, "Biz tahliye olduk ama davamız devam edecek. Bu bir basın özgürlüğü davasıdır. Biz çıktık 30'u aşkın meslektaşımız içerde, diliyorum ki bu karar onların da yolunu açacaktır, onların da mücadelesinin takipçisi olacağız sonuna kadar. Arkamda gördüğünüz bu toplama kampı müze olana kadar hepimiz basın özgürlüğü ifade özgürlüğü adına mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.

 

Tahliye oldukları günün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğumgünü olduğunu belirten Dündar şöyle konuştu:

 

"Kusura bakmayın sizi bu saate kadar beklettik. Aslında bizi bekletenlerin asıl niyeti 25'inden 26'sına günün dönmesiydi. Bugün biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı'nın doğum günü 26'sı. Kendisinin doğum gününü kutluyoruz. Ve böyle bir tahliye kararıyla da kutlamaktan mutluluk duyuyoruz. Biz evlilik yıldönümümüzde girmiştik. Bizi içeri attırmıştı diyelim. Biz de yaş gününde kendisine bir doğum günü armağanı vermek istedik."

 

'Keşke mahkeme bu tutuklamayı yapmasaydı'

 

Erdem Gül ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 

"Bizim açımızdan bir hatırlatma yapacağım, Ahmet Kaya hatırlatması yapacağım. 'Keşke olmasaydı hatırlıyorsunuz. Bu da bir 'keşke olmasaydı' hikayesi. Keşkeleri devam ettirirsek, Anayasa Mahkemesi'ne sadece kişisel değil, Türkiye'deki demokrasi, özgürlükler, her türlü özgürlüğün önündeki engellerin aşılması yolundaki attığı hukuki adım için Türkiye adına teşekkür etmemiz lazım. Ama keşke bunu mahkeme yapsaydı, keşke bu tutuklamayı yapmasaydı."

 

Tutuksuz yargılanacaklar

 

İki gazeteci, "MİT tırları" soruşturması kapsamında İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından 26 Kasım 2015'te tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti. Mahkeme tutuklama gerekçelerini şu şekilde sıralamıştı: "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama."

 

Dündar ve Gül, bu suçlamalarla tutuksuz yargılanmaya devam edecek. Haklarında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

AYM'nin kararı

 

Anayasa Mahkemesi, Dündar ile Gül'ün, Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen "kişi hürriyeti ve güvenliği", 26'ncı maddesinde düzenlenen "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve 28'inci maddesinde düzenlenen "basın hürriyeti" haklarının ihlâl edildiğine karar vererek, ihlâlin ortadan kaldırılması için dosyayı dün ilgili mahkemeye gönderdi.

 

Bunun üzerine Silivri Cezaevi'nde bekleyiş başladı. Eşi Can Dündar'ı beklerken gazetecilere kısa bir açıklama yapan Dilek Dündar, "Ben hep güvenmemiz gerektiğini söylüyordum, özellikle Anayasa Mahkemesi'ne. Anayasa Mahkemesi çok güzel bir karar verdi. Siyaset üstü olduğunu gösterdi bence. Canları almaya geldik. İnşallah bir daha böyle şeyler hiçbir gazetecinin başına gelmez. Herkes haberini özgüvenle yapar, 'Tutuklanacağım, işimden kovulacağım' diye yapmaz. Basın için güzel bir gün olur inşallah" dedi.

 

Oy çokluğuyla karar alındı

 

Kararın oy çokluğuyla alındığı, Anayasa Mahkemesi üyeleri Hicabi Dursun, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç'in ret yönünde oy kullandıkları, genel kurula katılan diğer 12 üyenin ise ihlâl yönünde oy verdiği öğrenildi.

 

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, ihlâlin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme tarafından, Gül ve Dündar akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edildi. İki gazetecinin avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye talep dilekçesi verdi.

 

14 Ağır Ceza Mahkemesi, kararın bizzat Yüksek Mahkeme tarafından kendilerine gönderilmesi sonrasında kararını vereceğini açıkladı. Bu açıklamadan bir süre sonra da karar UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı. Ardından da iki gazeteci tahliye edildi.

 

Dündar ve Gül 92 gündür cezaevindelerdi.

 

Kaynak: AA, DHA

 

- Advertisment -