Ana SayfaHaberlerErdoğan, Lukaşenko’yu tebrik eden dokuzuncu lider oldu

Erdoğan, Lukaşenko’yu tebrik eden dokuzuncu lider oldu

Tebrik sırasının başında Çin lideri Şi Jinping yer aldı, onu Putin izledi. Kazakistan Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Ermenistan liderlerinin ardından Türkiye ve Venezuella’dan da Belarus’a tebrik mesajları ulaştı.

Belarus’u 26 yıldır demir yumrukla yöneten Aleksandr Lukaşenko’yu galip gösteren seçim sonuçlarının açıklanmasıyla protestocular sokağa dökülürken, birçok ülke lideri de tebrik sırasına girdi. 

Şi Jinping ve Putin’in 10 Ağustos’ta arayıp yeniden seçilmesini kutladığı Lukaşenko’ya bugün (11 Ağustos) sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir tebrik telgrafı gönderdi. 

Belarus resmi haber ajansı Belta’nın haberine göre mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ve yakın işbirliğimizin ortak çabalar sayesinde karşılıklı saygıya ve karşılıklı çıkarlara dayalı olarak tüm alanlarda gelişmeye devam edeceğinden emin olduğumu bir kez daha belirtmek isterim.”

Türkiye böylelikle Rusya, Çin, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Ermenistan’ın ardından 71 yaşındaki Belaruslu liderin galibiyetini kutlayan 8. ülke oldu.

Venezuela lideri Maduro ve Kazakistan’ın emekli Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill de Erdoğan’dan sonra Lukaşenko’yu tebrik edenler arasında yer aldı.

Tebrik Ermenistan’da tartışma yarattı

Tartışmalı seçim zaferi için Lukaşenko’yu tebrik edenler arasında Ermenistan başbakanı Paşinyan’ın olması ise Ermenistan’da tartışma yarattı.

20 yıl boyunca muhalif eylemleriyle ünlenen Paşinyan “Ermeni Che Guevara” olarak biliniyor. 2018’de Cumhurbaşkanlığı koltuğunu bırakıp Başbakan olmaya niyetlenen Sarkisyan’a mecliste karşı çıkmış, başlatılan protestoların öncülüğünü üstlenmişti. Baskılara dayanamayan Sarkisyan adaylığını geri çekmiş, iktidar partisinin desteğini arkasına alan Paşinyan Başbakanlık makamına gelmişti.

Ermeni liderin dünkü tebriği ise ülkesinde büyük tepkiyle karşılandı.

Ermeni medya eleştirmeni Gegham Vardanyan durumu “Rezalet” diye nitelerken, eşcinsel hakları aktivisti Mika Artyan, Paşinyan’ın Lukaşenko tebriğini “Utanç verici, bizim adımıza konuşamazsın” sözleriyle eleştirdi.

Dijital medya analisti Zarine Kharazyan ise “Bu hareket ‘Paşinyan’ın 2018’deki kadife devriminin Ermenistan’ı ve Rusya’nın arka bahçesi konumunu değiştirmedi’ diyenleri tamamen haklı çıkarmıştır” yorumunda bulundu.

- Advertisment -