Ana SayfaHaberlerDünyaRus muhalif lider Navalny’nin tedavi için Berlin’e götürülmesine izin verilmiyor

Rus muhalif lider Navalny’nin tedavi için Berlin’e götürülmesine izin verilmiyor

Rusya’nın ana muhalefet lideri Aleksey Navalny halen Omsk şehir hastanesinde yoğun bakım altında. Berlin’de tedavi görmesine müsaade etmeyen hastane yetkilileri “zehirlendiğini düşünmüyoruz” açıklaması yaparak herkesi şaşırttı. Navalny’nin eşi Putin’e mektup yazdı. AİHM başvuru üzerine durumu acil olarak görüşmeye başladı.

Hastane yetkilisi Anatoly Kalinichenko, yaptığı açıklamada Rus muhalifin tedavisiyle ilgilenen doktorların, hastanın zehirlenmediği fikrinde olduğunu duyurdu:

“Zehre dair tespit edilen herhangi bir emare yok. Muhtemelen hepiniz kendi kendinize zehirlenme teşhisinde bulundunuz ama biz hastanın zehirlendiğini düşünmemekteyiz”

Omsk Şehir Hastanesi başhekim yardımcısı Anatoly Kalinichenko

Almanya’dan Omsk’a gelen bir sivil toplum kuruluşuna ait ambulans uçağı Navalny’i Berlin’e götürmek için bekliyor. Ama hastane yönetimi bunun Navalny’nin sağlığını tehlikeye atacağı gerekçesiyle sevke izin vermiyor. 

Gelişmeler üzerine Navalny’nin eşi Yulia Navalkaya Putin’e açık bir mektup yazarak sosyal medya hesabından yayınladı. Navalkaya mektubunda ve yaptığı açıklamada; 

“Navalny’nin durumu iyi değil ve bu hastaneye güvenmiyoruz. Bağımsız bir hastanede güvendiğimiz doktorların himayesinde tedavi görebilmesi için onu bize teslim etmelerini istiyoruz” dedi.

Rus muhalifin eşi, hastane yetkililerinin Navalny’nin başka bir yere sevkine izin vermemelerinin ardında “kimyasal madde” bulgularını örtbas etmek olduğunu iddia ediyor.

Aleksey Navalny’nin eşi Julia Navalnaya

Navalny’nin sevkinin neden tehlikeli olduğu sorusunu Omsk hastanesinin başhekimi Aleksander Murakhovsky şöyle yanıtladı: “Her şey olabilir, en üzücüsü bile.”

Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmiş de sevk yasağına Twitter’dan tepki gösterdi:

“Sevk yasağı, doktorlar ve buna izin veren yetkililer tarafından hayata geçirilen aldatıcı bir girişimdir. Alman uzman doktorlar Navalny’i yerinde inceledikten sonra hastanın, eşi Julia’nın istekleri doğrultusunda Berlin’deki Charite Üniversitesine taşınmasının mümkün olduğu sonucuna vardı. Ama başhekim basın açıklamasında “Alman doktorların ‘Aleksey’in Omsk’ta kalması fikrini paylaştığı’ yalanını söyledi. Bazı sivil kıyafetliler Yulia Navalnaya’nın Alman doktorlarla temas kurmasını engellemek için özel bir operasyon gerçekleştirdi.”

Navalny’nin Berlin’de tedavi görmesine izin verilmesi talebini yineleyen Yarmiş, Sibirya bölgesinde bulunan hastanenin altyapı ve hijyen konusunda yetersiz olduğunu belirtip tuvaletlerden fotoğraf paylaştı

Peskov: Sevk konusunda resmi bir talep almadık

Navalny’nin hastaneden sevkine engel olma girişimlerinden haberdar olup olmadığı sorusuna cevap veren Hükümet Sözcüsü Peskov ise şunları söyledi:

“Bizim söyleyebileceğimiz bir şey yok, bu doktorların bileceği iş. Hastanın hayatı için büyük bir tehlike arz eden bir tahliyeden söz ediyoruz. Doktorlar rahatsızlığın sebebini anlamaya çalışıyor. Bunlar anlaşılmadan hastanın başka bir yere sevki mümkün gözükmüyor”

Navalny ekibinden herhangi bir resmi başvuru almadıklarını belirten Kremlin sözcüsü, “sadece sosyal medyadan birkaç çağrı aldık” dedi.

Peskov’un söz ettiği ve resmi nitelikte görmediği çağrı, Navany’nin eşi Yulia’nın Twitter’dan Putin’e hitap ettiği ve Berlin’e taşınmasına müsaade etmesini talep ettiği yazılı açıklamaydı.

AİHM’den jet ihtiyati tedbir açıklaması

Navalny ekibi, Rus muhalif adına Berlin’e transferi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurmuştu. AİHM de İnsan Hakları Sözleşmesi’nin acil geçici tedbirleri düzenleyen 39’uncu maddesine dayanarak başvurunun kabul edildiğini açıkladı. 

- Advertisment -