Ana SayfaHaberlerDünyaRusya izin verdi, Navalny tedavi için Berlin’e gönderildi

Rusya izin verdi, Navalny tedavi için Berlin’e gönderildi

Rusya’da muhalif lider Aleksey Navalny’yi taşıyan ambulans uçak Berlin’e indi. Özel doktoru, “zehirlendiğini düşünmüyoruz” açıklaması yapan Rus hastanesinin zehrin daha çok etki etmesi ya da izinin silinmesi için sevki geciktirdiğini ileri sürdü. Avrupa liderleri Rusya’ya sert tepki verirken, Trump’ın sessizliği de eleştiri konusu oldu. İşte Cuma sabahından beri yaşananlar…

Zehirlenme şüphesiyle yoğun bakımda tutulan Rus muhalif lider Navalny’nin Almanya’ya uçuş izni için Cuma günü boyunca baş döndürücü bir trafik yaşandı. Rus muhalifin sözcüsü Kira Yarmiş, bu sabah Türkiye saatiyle 5’te attığı tweet’te destekçilerine uçağın Almanya’nın başkentine uçmak üzere Rusya’nın Omsk şehrinden kalktığı müjdesini verdi:

“Herkese çok teşekkürler, Aleksey’in hayatı ve sağlığı için müdahale daha yeni başlıyor, yapılacak daha çok şey var ama en azından ilk adım atıldı.”

Navalny, Berlin Tegel havalimanına inen Challenger 604’ten alınıp Charite hastanesine götürüldü.

Twitter’dan açıklama yayımlayan Charite hastanesi hastayı kabul ettiklerini, teşhis ve tedavi için çalışmalara başladıklarını duyurdu.

Navalny’yi almak için Omsk’a gelen Alman doktorlar, uçuşun sağlığı için tehlike oluşturmayacağını belirtmişlerdi. Navalny’nin özel doktoru Anastasia Vasilyeva, Cuma günü verdiği bir söyleşide Rus yetkililerin Navalny’nin sevkini olabildiğince geciktirmeye çalıştığını, bunun arkasındaki niyetin zehrin tesirini artırmak ya da izini kaybettirmek olduğunu söyledi.

Navalny’yi Berlin’e taşıyan uçak.

“Öyle bir zehir ki yanındakiler bile etkilenir”

Vasilyeva, ayrıca Rus muhalifin Omsk’ta tutulduğu hastanede kadın bir polisin zehrin ayrıntılarından bahsettiğini ileri sürdü.

Başhekim Dr. Murakovski ile görüşürken bir polisin odaya girdiğini ve doktora telefondan toksinin ismini gösterip, “öyle tehlikeli bir maddeyle zehirlenmiş ki, yanındakiler bile etkilenir” dediğini, sonrasında ise gizli bir soruşturmanın konusu olduğu için kimseye anlatmamaları konusunda telkinde bulunduğunu iddia etti.

İngiltere endişeli, Macron yardım eli uzattı, Trump sessiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülke olarak Navalny’ye siyasi sığınma dahil “her türlü yardım” için hazır olduklarını ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab Navalny’nin zehirlendiği haberlerinden oldukça endişeli olduklarını ifade etti.

ABD’de Trump yönetiminden ise henüz net bir açıklama gelmedi. “Mike bakıyor meseleye, bana rapor edecek durumu yakında” diyerek Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu işaret eden Donald Trump, ABD’nin Navalny’nin zehirlenmesine dair bir bilgiye sahip olup olmadığı sorusuna “daha bir şey görmedik” cevabını verdi.

Demokrat başkan adayı Joe Biden olaya dair Twitter üzerinden yorum yaptı. Navalny’nin başına gelenlerin “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Biden, Trump’a da sessizliği üzerinden yüklendi:

“Donald Trump Rusya’yla sıkı fıkı olurken, Putin sivil toplum ve gazetecilere zulmediyor. Aleksey Navalny zehirlendi ve şimdi komada. Bu kabul edilemez.”

Dün neler yaşandı?

Cuma günü öğle saatlerinde kameralar karşısına çıkan hastane başhekimi Murakhovski, Navalny’nin “bozuk karbonhidrat sonucu metabolizma bozukluğu” yaşadığını ileri sürdü.

Hastane yetkilisi Anatoly Kalinichenko, yaptığı açıklamada Rus muhalifin tedavisiyle ilgilenen doktorların, hastanın zehirlenmediği fikrinde olduğunu duyurmuştu:

“Zehre dair tespit edilen herhangi bir emare yok. Muhtemelen hepiniz kendi kendinize zehirlenme teşhisinde bulundunuz ama biz hastanın zehirlendiğini düşünmemekteyiz.”

Omsk Şehir Hastanesi başhekim yardımcısı Anatoly Kalinichenko

Almanya’dan Omsk’a gelen bir sivil toplum kuruluşuna ait ambulans uçağı Navalny’yi Berlin’e götürmek için bekliyor, hastane yönetimi ise bunun Navalny’nin sağlığını tehlikeye atacağı gerekçesiyle sevke izin vermiyordu.

Gelişmeler üzerine Navalny’nin eşi Yulia Navalkaya Putin’e açık bir mektup yazarak sosyal medya hesabından yayımladı. Navalkaya mektubunda, “Navalny’nin durumu iyi değil ve bu hastaneye güvenmiyoruz. Bağımsız bir hastanede güvendiğimiz doktorların himayesinde tedavi görebilmesi için onu bize teslim etmelerini istiyoruz” dedi.

Aleksey Navalny’nin eşi Julia Navalnaya

Navalny’nin Berlin’de tedavi görmesine izin verilmesi talebini yineleyen Yarmiş, Sibirya bölgesinde bulunan hastanenin altyapı ve hijyen konusunda yetersiz olduğunu belirtip tuvaletlerden fotoğraf paylaştı.

ВРАЧИ ОМСКОЙ БОЛЬНИЦЫ ЗАЯВЛЯЮТ, ЧТО НЕТ НИКАКОЙ НЕОБХОДИМОСТИ ЛЕЧИТЬ АЛЕКСЕЯ В КЛИНИКЕ ШАРИТЕ В БЕРЛИНЕ, ПОТОМУ ЧТО УСЛОВИЯ ЗДЕСЬ НИЧУТЬ НЕ ХУЖЕ, ЧЕМ ТАМ. ВОТ ТАК ВЫГЛЯДИТ ТУАЛЕТ В ПРИЕМНОМ ОТДЕЛЕНИИ ОМСКОЙ БОЛЬНИЦЫ: PIC.TWITTER.COM/C6VKVMBT6A

— Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) August 21, 2020

Navalny’nin eşi Putin’e mektup yazdı, Kremlin “resmi bir talep almadık” dedi

Navalny’nin hastaneden sevkine engel olma girişimlerinden haberdar olup olmadığı sorusuna cevap veren Hükümet Sözcüsü Peskov ise şunları söyledi:

“Bizim söyleyebileceğimiz bir şey yok, bu doktorların bileceği iş. Hastanın hayatı için büyük bir tehlike arz eden bir tahliyeden söz ediyoruz. Doktorlar rahatsızlığın sebebini anlamaya çalışıyor. Bunlar anlaşılmadan hastanın başka bir yere sevki mümkün gözükmüyor.”

Navalny ekibinden herhangi bir resmî başvuru almadıklarını belirten Kremlin sözcüsü, “sadece sosyal medyadan birkaç çağrı aldık” dedi.

Peskov’un söz ettiği ve resmî nitelikte görmediği çağrı, Navany’nin eşi Yulia’nın Twitter’dan Putin’e hitap ettiği ve Berlin’e taşınmasına müsaade etmesini talep ettiği yazılı açıklamaydı.

PIC.TWITTER.COM/BOFZRT9CG3

— Alexey Navalny (@navalny) August 21, 2020

AİHM’den jet ihtiyati tedbir açıklaması

Navalny ekibi, Rus muhalifin Berlin’e transferi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurmuştu. AİHM de İnsan Hakları Sözleşmesi’nin acil geçici tedbirleri düzenleyen 39. maddesine dayanarak başvurunun kabul edildiğini açıkladı.

THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS CONFIRMS IT’S RECEIVED A REQUEST ON #NAVALNY’S BEHALF, ASKING THAT THE COURT INDICATE TO THE RUSSIAN GOVERNMENT TO ALLOW HIM TO BE TRANSPORTED TO GERMANY FOR TREATMENT. FULL STATEMENT ? PIC.TWITTER.COM/MVWKSYO9GA

— Alexandra von Nahmen (@AlexandravonNah) August 21, 2020

- Advertisment -