Ana SayfaHaberlerDünyaNavalny olayında Trump’tan şaşırtıcı direniş: ‘Elimizde kanıt yok’

Navalny olayında Trump’tan şaşırtıcı direniş: ‘Elimizde kanıt yok’

Merkel’in, Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin Noviçok kimyasalıyla zehirlendiğinin kesinleştiği açıklamasının ardından NATO genel sekreteri dahil birçok dünya liderinden Rusya’ya kınama açıklamaları gelirken, Donald Trump “Elimizde henüz böyle bir kanıt yok” dedi, Rusya’ya değil Çin’e bakılması tavsiyesinde bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel’in Putin muhalifi Navalny’nin Sovyet yapımı Noviçok maddesiyle zehirlendiğinin kesinleştiği açıklamasının ardından gözler Kremlin’e çevrildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny’ye zehirlenerek suikast girişimi yapıldığı görüşünde olduklarını söyledi. Moskova’ya uluslararası soruşturma kapsamında sorulara yanıt verme çağrısında bulundu.

Almanya’nın müttefikleri bilgilendirdiği NATO büyükelçileri toplantısının ardından konuşan Stoltenberg, “Navalny’nin Noviçok sınıfı askeri düzeyde bir sinir gazıyla zehirlendiği konusunda şüpheye meydan vermeyecek şekilde kanıt var. Böyle bir silahın kullanılması korkunç” dedi.

Stoltenberg, “Kimyasal bir silahın kullanılması insan hayatına saygı gösterilmediğinin bir göstergesi ve uluslararası kuralların kabul edilemez bir ihlalidir. NATO müttefikleri Rusya’nın cevap vermesi gereken çok ciddi sorular olduğu konusunda hemfikir” dedi.

Trump ikna olmadı: “Elimizde henüz bir kanıt yok”

Beyaz Saray’daki basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, Navalny ile ilgili sorulan bir soruya “Henüz elimizde bir kanıt yok” dedi, asıl konuşulması gerekenin Rusya değil Çin’in yaptıkları olduğunu ifade etti:

“Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Bence çok trajik, korkunç, olmaması gerekir. Henüz elimizde bir kanıt yok, ama bir bakacağım. 

“Çin’in yaptıkları daha kötü”

“Herkesin habire Rusya’yı konuşması çok ilginç. Rusya’yı konuşmanız benim için sorun değil. Ama bence Çin bu noktada muhtemelen Rusya’dan daha çok konuşulması gereken ülke. Çünkü dünyada olanlara baktığınızda Çin’in yaptıkları çok daha kötü.

“Çin virüsünde neler olduğuna bir bakın, ne yaptıklarına bir bakın. (Virüsü) Çin sınırları içerisinde tutmadılar.”

Rusya’da Kremlin’e yönelik eleştirileriyle bilinen ve yolsuzluk vakalarının üzerine giden muhalif siyasetçi Navalny, 20 Ağustos’ta Moskova uçağında rahatsızlanmış ve Sibirya’nın Omsk kentindeki bir hastaneye kaldırılmıştı. Navalny, bir hafta önce tedavi için gönderildiği Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastanede komada.

Alman yetkililer, yapılan testlerin Navalny’nin Noviçok sınıfı kimyasal bir sinir gazıyla zehirlendiğini gösterdiğini açıklamıştı. İngiliz yetkililer, 2018 yılında İngiltere’de eski Rus ajanı Sergei Skripal’in zehirlenmesi olayında da Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen Noviçok sinir gazının kullanıldığını belirlemişti.

(Serbestiyet, VOA).

- Advertisment -