Ana SayfaHaberlerDünyaTrump nasıl enfekte oldu?

Trump nasıl enfekte oldu?

Trump’ın seçimlere sadece bir ay kala, Cuma sabahı koronavirüs testinin pozitif olduğunu duyuran tweet’i tüm dünyada günün konusu oldu. Senato ve Beyaz Saray’dan koronavirüs enfekte haberleri peş peşe geliyor. Peki, Kim Jong Un’dan bile geçmiş olsun mesajı alan ABD Başkanı, son haftada kimlerle görüştü, hastalığı nasıl kaptı ve bundan sonra ne olacak?

ABD Başkanı Trump’ın Covid-19 hastası olabileceğine dair ilk alarm verici gelişme, danışmanı Hope Hicks’in koronavirüs kaptığının anlaşılması oldu. O âna kadar Trump çok yoğun bir hafta geçirmişti.

Pazartesi: Beyaz Saray’ın güney çimlerinde düzenlenen bir etkinlikte görücüye çıkan bir Lordstown Motors kamyonunu inceleyen Donald Trump, haftanın ilk günü Ohiolu üreticilerden 3 temsilci ve iki kongre üyesiyle görüştü.

Rose Garden’da hükümetin milyonlarca koronavirüs test kitinin dağıtılacağını duyurduğu bir başka etkinliğe ise onlarca Kongre / hükümet üyesi ve Başkan Yardımcısı Mike Pence katıldı.

Salı: Biden ile karşılaşacağı başkanlık seçimi münazaralarının ilki için Cleveland’a giden ABD Başkanı, 90 dakika boyunca Biden’la sosyal mesafeyi koruyarak durdu. Maske takmayan iki rakibin münazara öncesinde koronavirüs testi yaptırdığı biliniyor.

Hope Hicks, Trump’ın Air Force One ile Cleveland’a giden ekibin arasındaydı. Başkan’a eşlik eden ailesinden ve danışmanlarından hiçbiri, maske takmamıştı.

Trump ve danışmanı Hope Hicks.

Çarşamba: Minnesota’ya bir bağış kampanyası ve mitinge için gezi düzenleyen Trump’ın durakları arasında Minneapolis ve Duluth vardı.

Hope Hicks de bu gezide yer alan Beyaz Saray yetkilileri arasındaydı. Dönüş yolculuğunda rahatsızlandı, uçakta kendini izole etti.

Perşembe: Hicks’in koronavirüs testi pozitif çıktı.

Trump, New Jersey’de sahibi olduğu tatil yerinde özel bir bağış etkinliği düzenledi. Hope Hicks’e yakın çalışan Beyaz Saray danışmanları bu geziye katılma planlarını iptal etti.

Fox News’e konuşan Trump, First Lady ve kendisinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını söyledi. Cuma sabaha karşı attığı tweet’te ise karantina sürecine başlayacaklarını duyurdu.

Cuma’dan bugüne: Onlarca soru işareti

Beyaz Saray doktoru Sean Conley,  “Başkan ve First Lady şu anda iyiler ve bu süreyi Beyaz Saray’da evde kalarak geçirecekler” dedi.

BBC Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, başkanın seçimlere 32 gün kala koronavirüs pozitif çıkmasının birçok şeyi değiştirebileceğine dikkat çekiyor:

“Başkanın sürekli tekrarladığı ‘ulus olarak hastalığı kontrol altına aldıkları’ mesajı, bizzat kendisinin hastalanmasıyla çürütülmüş oldu.”

ABD’deki verilere bakıldığında, 64-74 yaş grubundaki bir COVİD-19 hastasının hastanede bakıma ihtiyaç duyması ihtimali, 20’li yaşlardaki bir hastaya kıyasla beş kat daha fazla.

Trump, 74 yaşında ve aşırı kilolu; fakat bu yaşta hastaların sağlık durumu ve virüs karşısındaki dayanıklılığı büyük farklılıklar gösterebiliyor.

Geçtiğimiz salı akşamı Başkanlık yarışının ilk televizyon tartışmasında Trump’la karşı karşıya gelen Demokrat aday Joe Biden’dan henüz bir tepki gelmedi.

Gözlemcilerin fazla bağrışmalı ve içeriksiz bulduğu televizyon tartışması sırasında Biden’ın sık sık sözünü kesip sesini bastıran Trump, bir ara rakibini maske taktığı için alaya bile almıştı.

Trump, “Ben onun gibi maske takmıyorum. Ne zaman görsem yüzünde maske var. Gördüğüm en büyük maskeyle gelmiş” demişti.

Düzenli olarak koronavirüs testi olan Trump son haftalarda 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için kampanya yürütüyor ve katıldığı mitinglerde binlerce kişiye hitap ediyordu.

Senatörler, canlı yayın çalışanları…

ABD’de koronavirüs pozitif haberleri hız kesmiyor. Gazeteci Chris Wallace’ın moderatörlüğünü üstlendiği, Trump ile Biden arasında geçen münazara canlı yayınında 11 çalışanın koronavirüs enfekte olduğu duyuruldu. Önümüzdeki dönemde iki kez daha karşı karşıya gelmesi planlanan adayların artık münazaralarda birlikte boy göstermelerine ihtimal verilmiyor. Bu gelişmeyle beraber Mike Pence ve Kamala Harris arasında gerçekleşecek Başkan yardımcıları münazaraları ayrı bir boyut kazandı.

Utah Senatörü Mike Lee de dün koronavirüs enfekte olduğunu açıkladı.

Lee’nin iki gün önce, Amerikan Yüksek Mahkeme Yargıçlığı için Trump tarafından aday gösterilen Amy Coney Barrett’la maskesiz bir şekilde görüştüğü öğrenildi.

North Carolina Cumhuriyetçi Senatörü Thom Tillis de koronavirüse yakalandığını Twitter’dan açıkladı.

Trump’ın danışmanı Kellyanne Conway de koronavirüse yakalananlar arasındaydı. Haberi Twitter kişisel hesabından duyurdu.

Rose Garden’daki “superspreader” (süper yayıcı) olarak anılan etkinlikte yer alan Conway’in Adalet Bakanı Bill Barr ile görüştüğüne dair görüntüler paylaşıldı.

Danışmanın kızı Claudia Conway ise annesinin kovid enfekte olduğunu Tiktok video klibiyle paylaştı.

Kim Jong Un’dan geçmiş olsun mesajı

Devlet yayın organının aktardığına göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Donald Trump ve eşine bir an önce Covid-19’u atlatmalarını dilediği samimi bir mesaj yolladı.

Biden’dan Trump aleyhtarı reklamlara geri çekme kararı

NYT’den Jonathan Martin’in aktardığı habere göre Joe Biden, Trump’ın koronavirüsten enfekte olduğunu duyurması sonrası kampanyadaki negatif reklamları geri çekti. Habere göre bu karar ABD başkanının Walter Reed hastanesine kaldırılmasından önce alındı.

(LA Times, BBC)

- Advertisment -