Ana SayfaHaberler2020’nin en büyük milyarder skandalları

2020’nin en büyük milyarder skandalları

Birçok yönüyle benzersiz bir yıl olan 2020, milyarderlerin isimlerinin karıştığı, bazılarının trajik biçimde sonlandığı skandallarla da dikkat çekti. FinansGündem’de yer alan haberi okurlarımızla paylaşıyoruz.

ABD Başkanı Trump’ın vergi bombası

Eylül ayında, New York Times imkânsızı başararak ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi ödemelerine ulaştı. Yapılan inceleme sonucu, Trump’ın 2016 ve 2017 yıllarında yalnızca 750 dolar vergi ödediği ortaya çıktı. Bu ifşa, Trump’la ilgili yirmi yıl önceki iddiaları yeniden gündeme taşıdı. Trump, o tarihte de şirketlerinde ortaya çıkan devâsâ zararları gerekçe göstererek vergi ödememişti.

O dönemde Trump Organization, Times’ın haberinde ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını söylemiş ve Trump’ın devlete kişisel olarak milyonlarca dolar vergi ödediğini öne sürülmüştü. Trump’ın ABD Vergi İdaresi’nden aldığı neredeyse 73 milyon dolarlık geri ödemenin denetimi Trump’ın aleyhine sonuçlanırsa, eski başkan 2021’de 100 milyon dolar borçlu çıkabilir. Diğer borçlarıyla birlikte bu miktar 900 milyon dolar seviyesine yükselebilir.

Luckin Coffee’nin uydurma cirosu

Çin’de Starbucks’tan da büyük olmayı hedefleyen Luckin Coffee, 2019’un Mayıs ayında hisselerini Nasdaq endeksinde listeledi ve yatırımcıları büyüyen cirosuyla etkiledi. Çin merkezli kahve zinciri, “bir alana iki bedava” gibi kampanyalarla pazar payını genişletme girişiminde bulundu. Mart ayının başlarında hisse fiyatları hızla yükseldi ve Luckin Coffee’nin CEO’su Jenny Zhiya Qian, kısa süreliğine de olsa, Luckin’in kurucusu ve başkanı Charles Zhengyao Lu gibi bir milyarder oldu.

Açığa satışları inceleme konusu yapan Muddy Waters Research, Luckin’de hile iddiasını ortaya attığında hisse fiyatları düşüşe geçti. Nisan ayında şirket, yapılan iç denetim sonucunda Operasyon Direktörü Jian Liu ve ekibinin 310 milyon dolarlık sahte transferi ortaya çıkardığını açıkladı. Nisan ayı sonunda, Luckin’in kurucusu Lu 1 milyar dolar yoksullaştı. Hisse fiyatları düştükçe, milyarderin net varlığı 800 milyon dolara indi. Qian’ın serveti de Mart ayı ortalarında 1 milyar doların altına düştü.

16 Aralık tarihinde Luckin Coffee, uydurma cirolara yönelik soruşturma sonucu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 180 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Şirket SEC’in yönlendirdiği suçlamaları kabul etmezken, iddiaları reddeden bir açıklama da yapmadı. Konuyla ilgili kimse ek bir ceza almadı.

Leon Black’in Jeffrey Epstein’la kişisel ilişkileri

Ekim ayında New York Times’da yayınlanan bir rapor, özel sermaye ve yatırım şirketi Apollo Management’ın milyarder kurucusu Leon Black’in, gözden düşen finans uzmanı Jeffrey Epstein’a 50 milyon dolar ödediğini ortaya çıkardı. 2012-2017 arasını kapsayan ödemelerin kişisel finans tavsiyesi karşılığında yapıldığı açıklandı.

Bu tarih aralığı oldukça önemli. Black, Epstein’ın 2008 yılında Florida’da reşit olmayan kişileri fuhuşa zorlamaktan suçlanmasından sonra da Epstein’la çalışmaya devam etmiş. Bu olayın ardından Epstein’ın avukatları, milyarderin rahat bir hapis süreci geçirmesini sağlamak için girişimlerde bulunmuştu.

Black yaptığı açıklamada, 2019 yılında tutuklanmasından bu yana Epstein’la olan ilişkisinden pişmanlık duyduğunu ve Epstein’ın Apollo’yla hiçbir iş ilişkisinin bulunmadığını söyledi. Black, Epstein’ın reşit olmayan kızları fuhuşa zorladığından haberdar olmadığını iddia etti. Epstein 2019’un Ağustos ayında mahkemeye çıkmayı beklerken hücresinde intihar etti.

Alibaba ve Jack Ma’nın Ant Group’unun halka arzı

Çin’in finansal düzenleyici kurumları, Kasım ayında fintek şirketi Ant Group’un Hong Kong ve Şangay borsalarında gerçekleşecek 35 milyar dolarlık halka arzını durdurdu. Şirket, karardan günler sonra dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyordu. Şirketin kurucu ortağı ve Çin’in e-ticaret devi Alibaba’nın Başkanı Ma, Ant Group’un en büyük bireysel hissedarıydı. Şirket Alibaba’nın online ödemelerini düzenleyen ve tüketici kredileri sağlayan bir birimiydi.

Şangay borsasından yapılan açıklamada, halka arzın durmasının nedeni olarak düzenlemelerin “ciddi anlamda değişmesi” gösterildi. Duyurunun yapılmasından bir hafta önce, Şangay’da katıldığı bir konferansta Ma, Çin’in finansal denetleme kurumlarını inovasyonun önüne geçmekle suçlamıştı. Wall Street Journal ise, Çin Devlet Başkanı Xi Jingping’in, Ma’nın eleştirisi üzerine halka arzı iptal ettiğini iddia etti.

Aralık ayının sonlarında, Çin’in düzenleyicileri Alibaba’ya karşı bir anti tröst soruşturması başlatılacağını açıkladı. Pekin’in teknoloji şirketlerinin büyümesini ve güçlenmesini engelleme isteği dahilinde, Ant Group’un da finansal düzenlemeleri uygulaması tavsiye edildi.

Markus Braun, Wirecard ve kayıp 2 milyar dolar

Alman ödeme şirketi Wirecard’ın CEO’su Braun, başına o işler gelmeseydi 2021’nin Şubat ayında muhtemelen bir milyarder olacaktı.

Haziran ayında, Wirecard’ın 2 milyar dolarlık fonun nerede olduğunu açıklayamamasına ilişkin haberlerin ardından, Braun istifa etti. Skandal ise şirketin hisselerine darbe indirdi.

Haziran ayının sonlarına doğru Braun tutuklandı; Wirecard’ın satışlarını ve bilançosunu, yatırımcıları etkilemek için sahte transferlerle şişirmekle suçlanıyordu. Braun suçlamaları reddetti fakat soruşturma sürüyor ve halen Münih’te bir hapishanede tutuluyor. Şirket daha sonra, kayıp 2 milyar doların yüksek ihtimalle hiç var olmamış bir para olduğunu itiraf etti.

Şirketin hisseleri alt üst oldu ve neredeyse yüzde 90 oranında düşüş gösterdi. Eğer Braun hala şirketin yüzde 7 hissesinin sahibi olsaydı, Aralık ayı sonunda hisselerinin değeri yalnızca 4 milyon dolar olacaktı.

- Advertisment -