Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum Sabah gazetesine verdiği iddialı söyleşileri sürdürüyor. Önceki haftalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Türkiye’yi bağlamayacağını söyleyen Uçum, bugün de parlamenter sisteme dönüş konusunda hayli keskin konuştu:
“Adına ne derseniz deyin. Parlamenter sistemle ilgili muhalefetin tüm beklentileri bir hayalden öteye gidemez. (…) Parlamenter Sisteme dönerek bakanlıkları paylaşmak ve kendilerine küçük çıkar grupları üzerinden yeni hakimiyet alanları oluşturmak istiyorlar. Yani milli egemenliği parçalamak istiyorlar. Bu bir hayaldir. Parlamenter sisteme geçiş geriye gidiş demektir. Nasıl ki Cumhuriyet’ten sonra öncesine dönüş, çok partili sisteme geçtikten sonra tek partili sisteme dönüş mümkün olmadıysa, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden de Parlamenter sisteme geri dönüş asla mümkün olmayacaktır.”
Uçum’un söyleşisinden bir gün önce açıklanan Metropoll araştırması ise, “bakanlıkları paylaşma”yı hayallerinde bile göremeyecek sıradan insanların da mevcut sistemin terk edilmesinden yana olduğunu gösterdi.
Her ay tekrarlanan araştırmanın Aralık (2020) ayı sonuçlarını Metropoll Araştırma Şirketi sahibi Özer Sencar açıkladı.
Araştırmaya katılanlara “Türkiye bugünkü başkanlık sisteminde mi kalmalıdır, yoksa güçlendirilmiş parlamenter sisteme mi geçiş yapılmalıdır?” sorusu soruldu. Katılanların yüzde 57.7’si “Güçlendirilmiş parlamenter sistem”, yüzde 34.5’i ise “Başkanlık sistemi” cevabını verdi. Güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyenlerin oranı bie buçuk yıldır hiç bu kadar yüksek çıkmamıştı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini tercih ettiğini söyleyenlerin oranı önceki anketlerde yüzde 48 ile 36 arasında değişiyordu.
AKP-MHP tabanında mevcut sisteme destek vermeyenlerin oranı da yükseldi. Aralık ayında AK Partililerin yüzde 22’si parlamenter sistem, yüzde 69’u mevcut sistem dedi. MHP’liler arasında bu oranlar sırasıyla yüzde 45,9 ve yüzde 48,8 olarak tespit edildi.