Ana SayfaHaberlerSkandal büyüyor: En kritik ismin hala ifadesi alınmadı

Skandal büyüyor: En kritik ismin hala ifadesi alınmadı

Çok sayıda belediyenin adı karışan gri pasaportla insan kaçakçılığı skandalında yeni bilgiler ortaya çıktı. Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi dışında üç belediyeye daha benzer geziler teklif edilmiş. Yeşilyurt Belediyesi’ne bu iş için 200 bisiklet bağışlanmış. Skandalın merkezindeki AK Partili eski belediye başkanı Ali Ayrancı, hala Bingöl Belediyesi’nde görevde ve henüz ifadesi alınmadı. Skandalın Almanya ayağındaki Ersin Kilit de konuştu: “Neden Elazığ'ın, İzmir'in, Antalya'nın, Antep'in üzerinde durmuyorsunuz? Gelip gidip sürekli Ersin Kilit ve Yeşilyurt diyorsunuz?”

Çok sayıda AK Partili belediyenin dahil olduğu gri pasaportla insan kaçakçılığı skandalında her gün yeni bilgiler ve iddialar ortaya çıkıyor.

Skandalı ilk yazan gazetecilerden Malatya Kayısıhaber’den Mahir Temur, görevden alınan Malatya Yeşilyurt Belediye Başkan yardımcısı ile insan kaçakçılığı zincirinin merkezindeki Bingöl eski Servi Belediye Başkanı arasında yıllar öncesine dayanan ticari ilişkiler olduğunu yazdı:

“Bir kere Bingöllü Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı’nın burada kilit isim olduğunu ilk günden beri yazıyorum. Peki Ali Ayrancı ile Malatya’daki belediyelerin bağlantısını kuran isim kim? Görevden alınan Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Kararkuş. Hatta Bekir Karakuş’un Ali Ayrancı ile tanışıklığı 2012’lere dayanıyor.Bekir Karakuş’un özel şirketinin Bingöl’de 2013 yılında Ali Ayrancı referansı ile iş yaptığı bilgisine dahi ulaştım. İddialar o ki Ali Ayrancı, Bekir Karakuş’a ta 2013 yıllarında Bingöl’de bazı belediyelere iş verdirttiği bilgisine ulaştım.Kısacası Yeşilyurt Belediyesi’nin bu hale düşmesinin bilerek veya bilmeyerek ilk bağlantısı Bekir Karakuş…”

Temur’un yazısına göre Ayrancı, Yeşilyurt Belediyesi ile işbirliği için 53 kişiyi Hanover’a götürdükten sonra Malatya’daki diğer belediyelere de benzer tekliflerle gitmiş:

“İşte bu Ali Ayrancı geçen yıl şubat ayında Yeşilyurt Belediyesi’nin Almanya’ya götürdüğü 53 kişiden bir ay sonra Battalgazi Belediyesi’ne de teklifte bulunuyor. Malatya’ya Yeşilyurt Belediyesi ile kapak atan Ali Ayrancı önce Battalgazi Belediyesi’ne sonra Kale Belediyesi’ne ve daha sonra Kuluncak Belediyesi’ne teklifte bulunuyor.Bu teklifler yapılmadan önce Battalgazi Belediyesi’ne Bekir Karakuş ile birlikte Ali Ayrancı’nın gittiği iddia ediliyor.Hatta Kale Belediyesi olayı çok ilginç! Kale Belediyesi ile temasa Ali Ayrancı ile bir Yeşilyurt Meclis Üyesi’nin temasa geçtiği hatta Kaleli bir derneğin dahi ayarlandığı bilgisine ulaştım.Son anda o derneğin vazgeçtiği ama derneğin başkanına para teklifinde bulunulduğu bilgisini de aktardı kaynaklarım. Kısacası Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi haricinde üç belediye de bi şekilde önce masum gözüken sonra paranın konuştuğu bu Almanya gezi teklifini kabul etmiyorlar.Bir belediyeye kepçe bir belediyeye kamyon bağışı teklifi yapılmış.”

Temur’n iddiasına göre Yeşilyurt Belediyesi’ne 53 kişiye gri pasaportu karşılığında 200 bisiklet bağışı yapılmış, bu bisikletler de dağıtılmış.

Olayların merkezindeki eski AK Partili belediye başkanı Ali Ayrancı ise hala Bingöl Belediyesi’nde görev yapıyor ve henüz ifadesi alınmamış:

“Edindiğim bilgiye göre Ali Ayrancı’nın Bingöl Belediyesi’nde halen görevine devam ettiği ve hatta halen ifade dahi vermediği söyleniyor. İçişleri Bakanlığı, direkt dahli olmamasına rağmen Vali Yardımcısı ve iki il müdürünü görevden aldı. Malatya Valiliğinin idari soruşturması devam ediyor. Soruyorum buradan: Ali Ayrancı’nın ifadesini aldınız mı? Bu olayda bu kadar kilit bir insanın halen belediyede görevine devam etmesi normal mi? Malatya Valiliği cevaplarsa sevinirim.”

Skandalın Almanya’daki ayağı olan Ersin Kilit ise Artı Gerçek televizyonuna konuştu. Ahmet Nesin’in sorularını cevaplayan Ersin Kilit, “Ali Ayrancı ile nasıl bir ilişki kurdun, daha önceden tanıyor muydun?” sorusuna ilginç yanıtlar verdi:

“Türkiye halkının kendisine şunu sorması gerekiyor. Söz konusu Ali Ayrancı mı yoksa Türkiye geneli mi? Şu an sadece Ali Ayrancı konuşuluyor. Hiç kimse Fatma Şahin’i araştıralım demiyor, eski bakan. Şu an mevcut Antep Belediye Başkanı. Ben bir vatandaş olarak kendi araştırmalarımla bir şeyler öğreniyorsam devlet her türlü öğrenebilir. Bunu öğrenmek istemiyorlar diye düşünüyorum. Resmi kurumlarda bu işi yapan valiler ve belediyeler aynı işlerine devam ediyor. Ama onlar gündemde değil, söz konusu olan Ersin Kilit. Siz resmi iş yaptınız da, Ersin Kilit size davetiye gönderince mi resmiyetsiz oluyor? Sizin göreviniz devam ediyor, neden Ersin Kilit’in hakkında soruşturma açıldı? Kimse bunu sormuyor.” 

Ahmet Nesin’in 2 vali yardımcısının görevden alındığını hatırlatması üzerine ise Kilit, bunun göz boyama olduğunu ve üstünün kapatılmaya çalışıldığını ifade etti. Kilit şöyle konuştu:

“Gazeteciler hep aynı şeyi söylüyor. Neden Ersin Kilit’in üzerinde duruyorsunuz? Belediye başkanı dün ‘vatandaşları gönderdik, karşılığında kamyon aldık’ dedi. Urfa Ceylanpınar Belediye Başkanı’nın açıklaması var. Bütün evraklarda valinin, belediyenin, belediye meclis üyelerinin imzası var. Hadi diyelim Ceylanpınar’da öyle, Diyarbakır, Urfa niye böyle? Antep’e ne oldu Fatma Şahin’in üzerinde neden durmuyorlar. Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın imzası var ama neden onun adı geçmiyor? Çünkü AKP’ye zarar gelmesin, Ersin Kilit’e zarar gelsin anlayışı var. Dün HaberTürk’te tartışma vardı Elazığ Belediye Başkanı’nın adı geçti hemen üzerini kapattılar. Konuyu değiştirdiler hemen. Neden Elazığ’ın, İzmir’in, Antalya’nın, Antep’in üzerinde durmuyorsunuz? Gelip gidip sürekli Ersin Kilit ve Yeşilyurt diyorsunuz, Ersin Kilit resmi boyutuyla bir davetiye gönderdi. Eğer onların yaptığı suçsa benimki de suç. Valilikler, belediye başkanları görevde olduğu sürece bana suç atılması göz boyamadır. Bu tür şeylerle insanları kandıramazsınız.”

- Advertisment -