İsrailli bir firmanın ürettiği Pegasus korsan casus yazılımıyla ilgili belgeleri dünyanın 16 büyük medya kuruluşuyla birlikte inceleyen Washington Post’un haberine göre, liste 34 ülkeden 600’den fazla hükümet yetkilisi ve politikacının telefon numaralarını içeriyor.
Üst düzey liderlerin telefon numaralarının hedef seçildiği ülkelerin yanı sıra Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Butan, Çin, Kongo, Mısır, Macaristan, Hindistan, İran, Kazakistan, Kuveyt, Mali, Meksika, Nepal, Katar, Ruanda, Suudi Arabistan, Togo, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden de yetkililerin telefon numaraları hedefler arasında yer aldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile birlikte 16 Fransız bakanın da telefonu listede yer alıyor. Le Monde’un haberine göre Macron’un telefon numarası Kenya ve Etiyopya’yı kapsayan Afrika turuna çıkmak üzereyken listeye eklendi. Macron’un, Pegasus yazılımının müşterileri arasında olan Fas gizli servisi tarafından hedef seçildiği iddia ediliyor..
Macron’un ofisi, açıklanan listeyle ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. Le Monde, Pegasus yazılımını üreten NSO’nun Fransız Cumhurbaşkanı’nın müşterileri tarafından hedef alındığı iddialarını yalanladığını yazdı. Paris Savcılığı, mahremiyetin ihlali, verilerin yasa dışı kullanımı ve yasa dışı casus yazılım satışı da dahil olmak üzere bir dizi olası suçlama hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.
Yardımcıları, kişisel iPhone’una ek olarak Macron’un daha hassas konuşmalar için iki özel yüksek güvenlikli cep telefonu kullandığını açıkladı. Ancak Macron’un alışkanlıklarına aşina olan yetkililer, casusluk korkusuyla gizli bilgileri telefonda konuşmadığını söylüyor.
Macron’un kişisel iPhone numarası çok sayıda kişide bulunuyordu. Kişisel cep telefonlarından birinin numarası da 2017’de Macron’un iletişim bilgilerini elinde bulunduran bir gazetecinin telefonunun çalınmasının ardından internette yayımlanmıştı.
Listede olan isimlerden eski Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderón da bu tür faaliyetlerin “insan onurunun temel güvencelerini oluşturan temel özgürlük ve mahremiyet haklarının haksız bir ihlali” olduğunu söyledi. Calderon, “Casusluktan muzdarip olmam ilk değil ve korkarım son olmayacak” dedi.
Pegasus yazılımı sızdırılmış 50 bin cep telefonu listesinde bulunan siyasetçiler ve devlet başkanlarının adları şöyle:
Üç cumhurbaşkanı: Fransa’dan Emmanuel Macron, Irak’tan Barham Salih ve Güney Afrika’dan Cyril Ramaphosa.
Halihazırda görevde bulunan üç başbakan: Pakistan’dan İmran Han, Mısır’dan Mostafa Madbouly ve Fas’tan Saad-Eddine El Othmani.
Görevleri sırasında telefonlarına yazılım yüklenen eski başbakanlar: Lübnan’dan Saad Hariri, Uganda’dan Ruhakana Rugunda ve Belçika’dan Charles Michel.
Ve bir kral: Faslı Muhammed VI.
15 büyük medya kuruluşunun ortak çalışmasıyla ortaya çıkan Pegasus Projesi adı verilen araştırmaya göre, 50’den fazla ülkede bu casus yazılımının izleri tespit edildi. Telefonuna sızıldığı düşünülenler arasında onlarca gazeteci, akademisyen, avukat, iş insanı ve hak savunucusu var.
Casus yazılımın bir telefona yüklenmesi de oldukça basit; telefona bir link gönderiliyor ve tıklandıktan yazılım telefona iniyor. Sohbet programlarının güvenlik açıkları kullanılarak “linksiz” indirme de mümkün. Son dönemde bu yöntem kullanılıyor. Kullanıcı genellikle indirmeyi fark etmiyor. Pegasus indirildikten sonra telefondaki tüm arama, mesaj, lokasyon ve görüşme bilgilerine ulaşılabiliyor. Hatta kullanıcıdan habersiz mikrofon ve kamera da açılıp ortam dinlemesi yapılabiliyor.