Ana SayfaHaberlerABD’nin istihbarat şefleri: Savaş Putin için artık kişisel bir mesele, Ukrayna'da “daha...

ABD’nin istihbarat şefleri: Savaş Putin için artık kişisel bir mesele, Ukrayna’da “daha da inatlaşacak”

Ukrayna'daki savaştan bu yana ilk kez kamuoyuna açıklamalarda bulunan CIA Direktörü Burns ve ABD Ulusal İstihbarat Şefi Haines, Kongre'ye konuştu ve Moskova'nın önümüzdeki haftalarda Ukrayna’da "daha da inatlaşacağını”, ancak Putin’in "sürdürülebilir bir nihai hedefi" olmadığını söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi önünde konuşan Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın askerî gücünü ve direncini hafife aldığını söyledi.

Haines, “Kötü inşa edilmiş bir plan, moral sorunları ve önemli lojistik sorunları olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Putin, son iki haftada defalarca savaşın “planlandığı gibi” gittiğini söylerken, Haines, Rusya ordusunun savaş alanında ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı:

“ Ukrayna’da beklediklerinden çok daha fazla direnişle ve (kendi taraflarında) askeri eksikliklerle karşı karşıyalar.”

Bu aksiliklere rağmen ABD istihbarat şefi, Putin’in geri adım atmasını beklemiyor. Haines Ukrayna’daki savaşı Putin’in “kaybetmeyi göze alamayacağı” bir savaş olarak nitelendirdi.

Aynı duruşmada konuşan CIA Direktörü Bill Burns, Putin’in “kızgın ve sinirli” olduğunu; savaşın ilk iki günündeki hesabının, modernize edilmiş ordusunun başkent Kyiv’i ele geçirmesine ve Ukrayna’da elverişli bir manzara ile karşı karşıya kalmasına dayandığını söyledi.

“Harekatın ilk iki gününde Kyivv’i ele geçirme planı bir yana, iki haftada henüz şehri tam olarak kuşatamadılar.”

“Bu savaş Putin için kişisel bir mesele”

Haines’in değerlendirmesine benzer şekilde CIA şefi Burns, Kremlin yönetiminin önümüzdeki haftalarda savaşı tırmandıracağını öngörüyor.

“[Bay Putin] muhtemelen sivil kayıplara aldırmadan daha da inatlaşacak ve Ukrayna ordusunu ezmeye çalışacak.”

CIA direktörü savaşı “Putin için kişisel bir mesele” olarak nitelendirdi.

Burns ayrıca Rusya’nın Ukrayna’dan daha fazla sayıda kayıp verdiğini öne sürdü.

Savunma İstihbarat Teşkilatı Direktörü Korgeneral Scott Berrier da Rus tarafındaki ölülerin “2.000 ile 4.000 arasında bir yerde” olduğunu açıkladı.

- Advertisment -