Ana SayfaHaberlerDünyaMacron çoğunluğu kaybetti, radikal sol ikinci sırada, radikal sağ tarihindeki en yüksek...

Macron çoğunluğu kaybetti, radikal sol ikinci sırada, radikal sağ tarihindeki en yüksek sandalyede

Cumhurbaşkanı Macron’un başını çektiği ittifak 224 sandalye kazanarak birinci çıktı ancak 577 üyeli parlamentoda çoğunluğu kaybetti. Melenchon liderliğindeki sosyalist ittifak 149 koltukla Meclis'te ikinci güç oldu. Radikal sağcı Le Pen’in partisi kendileri açısından tarihi bir başarı yakalayarak 89 koltukla tarihindeki en yüksek sayıya ulaştı.

Fransız Meclisi’nin üyelerinin seçildiği yasama seçimlerinin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Macron’un liderliğini üstlendiği merkez liberal ittifak, Ensemble, meclis çoğunluğunu kaybetti ve seçim tahminlerine göre 224 sandalye kazandı. Meclis çoğunluğunu sağlamak için 289 sandalyeye ihtiyaç var.

Aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Rassemblement National ise tarihindeki en yüksek sandalye sayısına ulaştı ve tahminlere göre meclise 89 milletvekiliyle girmeye hak kazandı. Le Pen’in partisi RN böylece tarihinde ilk defa mecliste grup kurabilecek bir sandalye sayısına ulaştı, kamudan aldığı hazine yardımının miktarının artmasını ve senelik 7 milyon Euro’ya çıkmasını sağladı.

Melenchon’un liderliğindeki sosyalist-sol ittifak, NUPES, ise tahminlere göre 149 milletvekili kazandı. NUPES ittifakı, ekolojist blok, Melenchon’un partisi France Insoumise, Komünist Parti ve merkez sol parti olan Sosyalist Parti’den oluşuyor. Bu ittifakın amacı, meclis çoğunluğunu elde etmek ve Melenchon’un Macron tarafından başbakan adayı gösterilmesini sağlamaktı. Cumhuriyetçilerin başını çektiği merkez sağ ittifak UDC ise mecliste kritik bir konuma geldi ve tahminlere göre 78 milletvekili kazandı. Macron’un merkez liberal ittifakı ile merkez sağ ittifak bir iş birliği gerçekleştirir ve belirli merkez sağ, Cumhuriyetçi isimlerin katılacağı bir kabine kurulursa Macron, yasama organında çoğunluğa erişebilir.

Katılım oranının %38 olduğu seçimlerde, en dikkat çeken gelişmelerden biri Macron’un merkez ittifakına mensup Meclis Başkanı Richard Fernand’ın kendi seçim bölgesinde sol ittifak NUPES adayına karşı seçimi kaybetmesi ve meclis dışı kalması oldu. Bir diğer şaşırtıcı sonuç ise Macron kabinesinde Sağlık Bakanlığı görevini üstlenen Brigitte Bourguignon’un aşırı sağcı RN adayına 56 oyla sandalyesini kaybetmesiydi. 

- Advertisment -