Ana SayfaHaberlerDünyaİngiltere’nin başbakan adayları münazarada: “Sen sosyalizmi savundun, hayır savunmadım asıl sen savundun”

İngiltere’nin başbakan adayları münazarada: “Sen sosyalizmi savundun, hayır savunmadım asıl sen savundun”

Muhafazakâr Parti genel başkanı ve İngiltere’nin yeni başbakanı adayları, üçüncü münazaralarını dün (17 Temmuz) gerçekleştirdi. Adaylardan Liz Truss, Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Kemi Badenoch ve Tom Tugendhat kamera karşısında fikirlerini ve projelerini tartıştı, soruları yanıtladı. Adaylar birbirilerinin ekonomi ve vergi planlarını “sosyalist” olmakla suçladı. Tartışmanın en ilginç anı ise sunucunun "Başbakan seçilirse Boris Johnson'ı bakan olarak görevlendirmeyi düşünen varsa elini kaldırsın" sözü üzerine kimsenin elini kaldırmamasıydı.

Boris Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakâr Parti genel başkanı ve İngiltere’nin yeni başbakanı olmak için aday olan Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Kemi Badenoch, Tom Tugendhat ve Liz Truss kamera karşısında üçüncü münazaralarını gerçekleştirdi. Diğer adaylardan en çok eleştiriyi anketlere ve parti içi oylamalara göre birinci sırada gözüken Rishi Sunak aldı. Vergileri diğer adaylar oranında indirmeyeceğini açıklayan Rishi Sunak, “sosyalizm” ile suçlandı. Sunak, bu saldırılara yanıt olarak asıl ekonomik sonuçlarını düşünmeden vergi düşürmeyi vaat etmenin  “sosyalizm” olduğunu söyledi ve Liz Truss’ın politikalarının “sosyalist” olduğunu belirtti.

Adayların tamamı seçildikleri takdirde halktan güvenoyu almak için erken bir seçim kararı almayacaklarını söyledi. Anketlere göre ikinci sırada gözüken Penny Mordaunt ise geçmişte attığı çevre eylemcilerine destek veren tweet’ler ve İngiltere hükümetinin, İsrail ve İngiliz ordusunu hedef alan eleştirileri nedeniyle görüşülmemesi gereken Britanya Müslüman Konseyi ile görüşmesi nedeniyle eleştirildi. Kemi Badenoch da Penny Mordaunt’a geçmişte trans kadınların kadın olduğunu belirttiği sözlerini hatırlattı ve beyanla kadın olabileceğini düşündüğünü ileri sürdü. Penny Mordaunt bu iddiaları reddetti ve biyolojik kadın ile hukuki anlamda kadının farklı olduğunu belirtti.

Penny Mordaunt münazaradan sonra Rishi Sunak için “Boris Johnson’a ilk hançeri saplayan”, Liz Truss içinse “Boris Johnson’ın kuklası” ifadelerini içeren bir içerik paylaştı.

Tartışmanın en ilginç anı ise sunucunun “Başbakan seçilirse Boris Johnson’ı bakan olarak görevlendirmeyi düşünen varsa elini kaldırsın” sözü üzerine kimsenin elini kaldırmamasıydı.

- Advertisment -