Ana SayfaHaberlerAlphabet uzun zamandır merakla beklenen yapay zeka modeli Gemini'ı tanıttı

Alphabet uzun zamandır merakla beklenen yapay zeka modeli Gemini’ı tanıttı

Google’ın çatı firması Alphabet, şimdiye kadar geliştirdiği en ileri yapay zeka modeli Gemini’ı bugün tanıttı. Gemini; video, ses ve yazı gibi farklı veri formlarını birarada kullanabilen bir teknoloji altyapısına sahip.

Alphabet’ten yapılan açıklamada, uzun zamandır merakla beklenen yapay zeka modeli Gemini’ın, Google’ın daha önceden sahip olduğu teknolojiye kıyasla daha gelişmiş veri muhakemesi ve daha geniş nüans açısına sahip olduğu kaydedildi.

Alphabet CEO’su Sundar Pichai, yazdığı blog paylaşımında, “Bu yeni modeller dönemi, şirket olarak şimdiye kadar giriştiğimiz en büyük bilim ve mühendislik çalışmasını temsil ediyor” dedi.

Google, Microsoft destekli OpenAI’ın bir yıl önce ChatGPT’yi piyasaya sürmesinden bu yana rakip yapay zeka yazılımını üretmek için zamana karşı yarışıyordu.

Yapay zeka asistanı Bard’a yeni Gemini modelinin bir kısmını bugün ilave eden Google, önümüzdeki yılın başında da Bard üzerinden Gemini’ın en gelişmiş versiyonunu piyasaya sürmeyi planlıyor.

Alphabet, Gemini’ın üç versiyonunu geliştirdiğini açıkladı. Her bir versiyon, farklı işlemci günü kullanmak üzere geliştirildi. Gemini’ın en güçlü versiyonu veri merkezlerinde, en zayıf versiyonu ise mobil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlandı.

Google, bu yeni teknolojinin özellikle matematik ve fizik problemlerinin çözümündeki becerilerine vurgu yapıyor.

Gemini’ın nihai olarak Google’ın egemen arama motoruna entegre edilmesi planlanıyor. Ancak firma, bu sürecin zamanlamasına ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Gemini, Google’un DeepMind yapay zeka biriminin geliştirilmesine katkıda bulunduğu en büyük yapay zeka modeli. DeepMind’ın ürün geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Eli Collins, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gemini’ın, Google’ın daha önce geliştirdiği büyük modellere kıyasla çok daha ucuz olacağını söyledi.

“(Gemini) sadece çok daha fazla beceriye sahip değil, aynı zamanda çok daha verimli” diyen Collins, son modelin yine de eğitilmesi için çok büyük miktarda hesaplama gücüne ihtiyaç duyacağını, ancak Google’ın bu süreci geliştirmeye çalıştığını kaydetti.

DeepMind’ın CEO’su Demis Hassabis, “Bu, yapay zeka gelişiminde büyük bir dönüm noktası, Google olarak da bizim için yeni bir çağın başlangıcı” dedi. Google, Facebook’un çatı firması Meta gibi rakiplerini geride bırakarak, merkezi Londra’da olan DeepMind’ı bundan yaklaşık 10 yıl önce satın almış ve o dönemden bu yana Gemini’ın geliştirilmesine odaklanmak için DeepMind’ı kendi “Beyin” birimiyle birleştirmişti.

Alphabet ayrıca özel sipariş üzerine geliştirilen ve makine öğrenimine olanak sağlayan yapay zeka çiplerinin, diğer adıyla tensor işlemcisinin yeni jenerasyonunu da tanıttı. Cloud TPU v5p adlı işlemci, büyük yapay zeka modellerini eğitmek için tasarlandı.

Alphabet’in müşteri işlemcilerinin yeni versiyonu, eski nesil işlemcilere kıyasla büyük dil modellerini üç kat daha hızlı eğitme kapasitesine sahip.

- Advertisment -