48 saat içinde: Lübnan ikinci cepheye dönüştü. Körfez’deki ABD üsleri hedef alındı, İran yanlısı milisler Irak’ta sahaya indi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik:
“Komşumuz İran’a, ABD ve İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırı hukuksuz, hakkaniyetsiz, hukuki meşruiyetten yoksundur, uluslararası hukuka aykırıdır.”
“Kimsenin hiçbir ülkeye rejim değişikliği dayatma gibi hakkı yoktur. Kardeş İran halkına zor zamanlarda dayanışma içinde olduğumuzu iletiyoruz.”
“İran’ın kendisini savunma hakkını bölgesel savaşa dönüştürmeyi net ayrımı yapması gerekir.”
ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth:
“Görünüşe göre ‘Amerika’ya ölüm’ ve ‘İsrail’e ölüm’ diye bağıran rejim, Amerika’dan ve İsrail’den ölüm hediyesi aldı.
“Bu sözde ‘rejim değiştirme savaşı’ değil, ama rejim kesinlikle değişti.”
“Saçma çatışma kuralları yok, ulus inşası yok, demokrasi inşası yok… Kazanmak için savaşıyoruz ve zamanımızı veya canlarımızı boşa harcamıyoruz.”
“Bu sonsuz bir savaş değil. Bunu “Önce Amerika” şartlarında bitireceğiz.”
“Bu savaşı biz başlatmadık ama Başkan Trump döneminde biz bitiriyoruz.”
İran saldırıları nedeniyle Katar LNG üretimini durdurdu, Avrupa’da doğalgaz fiyatları %50 fırladı
İran’ın Katar’daki Ras Laffan sanayi kompleksini hedef alan saldırılarının ardından QatarEnergy, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretimini durdurduğunu açıkladı.
Ras Laffan, Katar’ın LNG ihracatının merkezi konumunda bulunuyor. Üretimin tamamen askıya alınması, küresel enerji piyasalarında şok etkisi yarattı.
Dünya LNG Arzının %20’si Tehlikede
Katar’daki 14 LNG üretim ünitesinin tamamının devre dışı kaldığı belirtiliyor. Bu gerçekleştiyse, küresel LNG arzının yaklaşık yüzde 20’si geçici olarak piyasadan çekilmiş olacak.
Katar, tek başına dünyanın en büyük LNG üreticisi ve ihracatçısı. Özellikle Avrupa, Rus gazına alternatif olarak Katar LNG’sine stratejik bağımlılık geliştirmişti.
Avrupa’da Sert Fiyat Sıçraması
Haberin ardından Avrupa doğalgaz piyasaları sert tepki verdi. Referans kontratlar kısa sürede yaklaşık %50 yükseldi.
Piyasalar yalnızca üretim kesintisini değil, İran’ın Körfez’de enerji altyapılarını doğrudan hedef almasının yaratacağı zincirleme riskleri de fiyatlıyor.
İsrail, yeniden Tahran’ı vurmaya başladı
İsrail, İran’ı yeniden vurmaya başladı.
İsrail, Hizbullah’ın Lübnan’dan İsrail’e füze ve insansız hava aracı saldırılarının ardından başkent Beyrut’a ve ülkenin güneyine saldırılar düzenledi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı 31 insanın hayatını kaybettiğini, 149 kişinin yaralandığını açıkladı.
İsrail, saldırılar için “Hizbullah’ın İsrail’e yönelik füze saldırılarına karşılık” verdiği açıklaması yaptı.
Hizbullah’tan yapılan açıklamada İsrail’e saldırıların İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in öldürülmesine misilleme olduğu belirtildi.
Pentagon, Kuveyt'te üç ABD F-15 uçağının dost ateşi sonucu düşürüldüğünü doğruladı
Pentagon’dan yapılan açıklama:
1 Mart saat 23.03 (ET) itibarıyla, Epic Fury Operasyonu’na destek uçuşu yapan üç ABD F-15E Strike Eagle uçağı, görünüşe göre bir dost ateşi olayı nedeniyle Kuveyt üzerinde düştü.
İran uçakları, balistik füzeler ve insansız hava araçlarının saldırılarını da içeren aktif çatışmalar sırasında, ABD Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları Kuveyt hava savunması tarafından yanlışlıkla vuruldu.
Altı mürettebatın tamamı güvenli şekilde uçaktan atladı, kurtarıldı ve durumları stabil.
Kuveyt bu olayı kabul etti ve devam eden operasyondaki destekleri ile çabaları için Kuveyt savunma güçlerine minnettarız.
Olayın nedeni soruşturulmaktadır. Ek bilgiler elde edildikçe paylaşılacaktır.