Ana SayfaDış Haber17.000’den fazla ölü ve 63. güne rağmen ABD, ateşkes çağrısını yine veto...

17.000’den fazla ölü ve 63. güne rağmen ABD, ateşkes çağrısını yine veto etti: “Hamas hala İsrail’e tehdit oluşturuyor”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çağrısıyla İsrail’e Gazze’de ateşkes çağrısı BM Güvenlik Konseyi’nde bir kez daha ABD vetosuna takıldı. ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, vetoyu “Hamas hala İsrail’e tehdit oluşturuyor. Gazze’nin kontrolü hala ellerinde” diyerek savundu. ABD’nin İsrail’e 2023 sonuna kadar savaşı bitirmesi için süre verdiği iddia edildi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik 63 günlük amansız savaşının ve 17.000’den fazla Filistinlinin öldürülmesine rağmen ABD, BM Güvenlik Konseyi’nden ateşkes çağrısı çıkmasına izin vermedi.

Durumun insanlık trajedesine döndüğünü söyleyen BM Genel Sektereri Guterres’in konuşması da ABD’yi ikna etmeye yetmedi.

ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, vetoyu “Hamas hala İsrail’e tehdit oluşturuyor. Gazze’nin kontrolü hala ellerinde. Acil ateşkes çağrılarını desteklemiyoruz, bu yalnızca bir sonraki savaşın tohumlarını ekecektir” diyerek savundu.

Politico’nun Tel Aviv’den ismini vermek istemeyen üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD Başkanı Joe Biden yönetimi İsrail’e, Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaşın 2023 yılı sonuna kadar sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

Bu son tarih, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından bu hafta İsrail’e yapılan bir ziyarette vurgulandı.

İsrailli yetkililerin Blinken’e Gazze’nin güneyindeki çatışmaların birkaç ay sürebileceğini söylemesi üzerine Blinken’in şu yanıtı verdiği bildirildi: “O kadar krediniz yok.”

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (Unrwa) Başkanı Philippe Lazzarini, kuruluşun Filistinlilere yardım sağlama kabiliyetinin artık “ciddi şekilde sınırlı” olduğu uyarısında bulundu.

Lazzarini, X’te yayınlanan bir açıklamasında, şeride yönelik insani yardımın “çöküşün eşiğinde” olduğunu belirtti:

“Personelimiz çocuklarını işe götürüyor, böylece güvende olduklarını ya da birlikte ölebileceklerini biliyorlar. Karmaşık acil durumlarda çalıştığım 35 yıl boyunca, personelimin öldürüleceğini ve yerine getirmem beklenen görevimin çökeceğini öngören böyle bir mektup yazmamıştım. Unrwa’nın siyasi bir çözüm bulunana kadar Filistinli mültecilere hizmet sağlama görevinin temel dayanağı büyük bir risk altında: güvenli barınak ve yardım olmadan Gazze’deki siviller ölüm riskiyle karşı karşıya kalacak ya da Mısır ve ötesine gitmeye zorlanacak. Filistin topraklarının ötesine, 1948 Nakba’sını anımsatan bir zorunlu göç önlenmelidir.”

- Advertisment -