Ana SayfaDış Haber1985’te oyuncak ayı içinde 900 poundla Amerika’ya göç eden Macar bilim insanı...

1985’te oyuncak ayı içinde 900 poundla Amerika’ya göç eden Macar bilim insanı Nobel Tıp Ödülü’nü aldı

Nobel Tıp Ödülü, mRNA aşılarının geliştirilmesine katkıda bulunan Macar Katalin Karikó ve Amerikalo Drew Weissman'a verildi. Macaristan’da su, buzdolabı ve televizyon olmayan bir evde doğan Karikó, laboratuvarının fonu kesilince eşi ve 2 yaşındaki kızıyla 1985’te ABD’ye göçmüş. Karikó, yanlarında yalnızca karaborsada edindikleri ve bir oyuncak ayı içinde ülkeye soktukları 900 pound olduğunu söylüyor.

Nobel Tıp Ödülü, Kovid-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan çalışmaları nedeniyle Macaristan doğumlu Katalin Karikó ve ABD’li Drew Weissman’a verildi.

Nobel Komitesi Sekreteri Thomas Perlmann, duyuruyu Stockholm’de gerçekleştirdi.

Nobel ödüllerini kazananlara 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 27,522,699 TL) tutarında para ödülü veriliyor. Ödülün parası, 1896’da ölen İsveçli mucit Alfred Nobel’in bıraktığı mirastan geliyor. Para ödülü, İsveç kronunun değer kaybı nedeniyle bu yıl 1 milyon kron artırıldı.

Ödülü kazanan iki bilim insanından Macar asıllı Katalin Kariko, su, buzdolabı ve televizyon olmayan bir evde doğmuş. Laboratuvarının fonu kesilince eşi ve 2 yaşındaki kızıyla 1985’te ABD’ye göçtü. Karikó, yanlarında yalnızca karaborsada edindikleri ve bir oyuncak ayı içinde ülkeye soktukları 900 pound olduğunu söylüyor.

Ödül sahipleri, Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta ödüllerini almaya davet edilecek. Barış Ödülü, Nobel’in isteği üzerine Oslo’da verilirken, diğer ödül törenleri ise Stockholm’de düzenleniyor.

Fizik ödülü yarın, kimya ödülü çarşamba, edebiyat ödülü perşembe, barış ödülü cuma ve ekonomi ödülü pazartesi günü açıklanacak.

- Advertisment -