Ana SayfaDış Haber4.5 yıl sonra ilk kez: Fed, faiz oranını 50 baz puan indirdi.

4.5 yıl sonra ilk kez: Fed, faiz oranını 50 baz puan indirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) gösterge faiz oranını 50 baz puan düşürdü ve pandeminin başlangıcından bu yana ilk faiz indirim döngüsünü başlatarak daha fazla indirim yapılacağının sinyalini verdi.  Fed dört yıldan uzun bir süredir yaptığı ilk indirim ile federal fon oranını yüzde 4,75-5,0 aralığında düşürdü.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 50 baz puan faiz indirim kararını Fed Yönetim Kurulu üyelerinde  Michelle Bowman’ın muhalefetine rağmen aldı. Bowman faizin 25 baz puan indirilmesi yönünde oy kullandı. 2005’ten bu yana ilk kez Fed Yönetim Kurulu’ndan bir isim faiz kararına muhalif kaldı.


50 baz puanlık indirim, Fed’in alışılagelmiş çeyrek puanlık hızından daha büyük ve Fed’in faizleri 23 yılın en yüksek seviyesinde tuttuğu bir yıldan uzun bir sürenin ardından zayıflayan ekonominin beklentilerinden endişe duyduğunu gösteriyor.


FOMC yaptığı politika açıklamasında, “bir miktar yüksek” kalmasına rağmen enflasyon konusunda “daha fazla güven” kazandığını söyledi. İstihdam artışının yavaşladığı ve işsizlik oranının yükseldiği bir ortamda yetkililer, sağlıklı bir işgücü piyasasını sürdürürken fiyat istikrarı hedeflerine ulaşma risklerinin “kabaca dengede” olduğunu kaydetti.


FOMC açıklaması şöyle: 
“Son göstergeler ekonomik faaliyetlerin gü

çlü bir hızla genişlemeye devam ettiğini göstermektedir. İstihdam artışı yavaşlamıştır ve işsizlik oranı yükselmekle birlikte düşük seyretmektedir. Enflasyon, Komite’nin yüzde 2’lik hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydetmiştir ancak bir miktar yüksek seyretmektedir. Komite, uzun vadede azami istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı hedeflemektedir.
Komite, enflasyonun yüzde 2’ye doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven kazanmıştır ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin kabaca dengede olduğuna karar vermiştir. 


Ekonomik görünüm belirsizdir ve Komite, ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatlidir. Enflasyondaki ilerleme ve risk dengesi ışığında Komite, federal fon oranı için hedef aralığını 1/2 puan düşürerek yüzde 4-3/4 ila 5’e çekmeye karar vermiştir.
Federal fon oranı hedef aralığında yapılacak ilave ayarlamaları değerlendirirken Komite, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendirecektir. Komite, Hazine tahvilleri ve ajans borcu ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltmaya devam edecektir.


Kurul, azami istihdamı destekleme ve enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusunda güçlü bir kararlılığa sahiptir. Kurul, para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edecektir.


Kurul, (daha fazla) -2- Kurul’un hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır. Kurul’un değerlendirmelerinde işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmeler de dahil olmak üzere geniş bir bilgi yelpazesi dikkate alınacaktır.


Para politikası kararına Başkan Jerome H. Powell, Başkan Yardımcısı John C. Williams, Thomas I. Barkin, Michael S. Barr, Raphael W. Bostic, Lisa D. Cook, Mary C. Daly, Beth M. Hammack, Philip N. Jefferson, Adriana D. Kugler ve Christopher J. Waller oy vermiştir. Bu eyleme karşı oy kullanan Michelle W. Bowman, federal fon oranı için hedef aralığın bu aşamada 1/4 puan düşürülmesini tercih etti.

- Advertisment -