Ana SayfaDış HaberABD, Biden’ın yaşını konuşuyor. Savcının “Hafızası bulanık yaşlı adam” raporuna Demokratlar...

ABD, Biden’ın yaşını konuşuyor. Savcının “Hafızası bulanık yaşlı adam” raporuna Demokratlar tepkili

ABD Başkanı Joe Biden’ın yaşı ve hafızasıyla ilgili tartışma, gizli belge soruşturmasını tamamlayan özel yetkili savcının raporunda yer alan bazı ifadelerle büyüdü.

Özel yetkili savcı hazırladığı raporda, Biden’ın hafızasının “zayıf ve bulanık” olduğunu iddia etti. Özel yetkili savcı Robert Hur, Joe Biden’ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait bazı gizli belgelerin kişisel ofisi ve konutunda bulunmasının ardından açılan soruşturmayı yürütüyordu.

Savcı raporunda Biden’ın 2017’de başkan yardımcılığı görevinden ayrılırken Afganistan savaşı ve diğer ulusal güvenlik konularıyla ilgili gizli bilgileri aldığını kaydetti; ancak cezai bir suçlamanın getirilmemesine kanaat getirdi.

“Bulanık, zayıf ve puslu hafıza”

Savcı soruşturmanın ardından hazırladığı raporda, soruşturma açılmasına gerek görmemesini 81 yaşındaki Biden’un hafızasını “bulanık, hatalı, zayıf ve puslu” diye tanımlayarak gerekçelendirdi.

Raporda savcı Hur, Biden’ın oğlu Beau Biden’ın ne zaman hayatını kaybettiği, Obama’nın başkanlığı sırasında hangi tarihte başkan yardımcılığı yaptığı gibi tarihleri tam olarak hatırlayamadığını yazdı.

Biden’ın hafızasına ilişkin ifadelerin ABD basınında geniş şekilde yer almasının ardından, Beyaz Saray’da Biden kameraların karşısına geçti.

Biden “Hafızam iyi. İyi niyetliyim. Yaşlı bir adamım. Ne yaptığımı da biliyorum. Ben başkan olarak bu ülkeyi yeniden ayağa kaldırdım” dedi. Oğlunun ne zaman öldüğünü hatırlamadığını söyleyen savcıya tepki gösterdi:

“Bu soruyu sormaya nasıl cüret eder? Doğrusunu söylemek gerekirse bu soru sorulduğunda kendi kendime ‘onları hiç ilgilendirmez’ diye düşündüm. Her Anma Günü’nde aile ve dostlarının katıldığı bir törenle onu hatırlıyoruz. Bana kimsenin onun (oğlunun) ne zaman öldüğünü hatırlatmasına ihtiyacım yok.”

Irak Savaşı muharibi Beau Biden, beyin kanseriyle mücadele ettikten sonra 2015 yılında yani babası başkan yardımcısıyken hayatını kaybetmişti.

ABD Başkanı Biden basın toplantısının devamında Gazze’de ateşkes müzakerelerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi için yanlışlıkla “Meksika Cumhurbaşkanı” ifadesini kullandı.

Savcı Robert Hur’un 400 sayfalık raporu gözardı edilen ve dillendirmeyen Biden’ın akli dengesine ilişkin tartışmaları yeniden seçim kampanyasının gündemine getirdi.

Kendisi de eski bir savcı olan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Cuma günü yaptığı açıklamada, raporun Biden’ın hafızasına ilişkin ifadeler içermesinin “siyasi” olduğunu savundu.

Demokrat eski Başkan Barack Obama döneminde görevde olan eski adalet bakanı Eric Holder. Holder, “Eğer normal bir DOJ (Adalet Bakanlığı) incelemesi olsaydı bu yorumlar ve ifadeler çıkarılırdı” değerlendirmesinde bulundu.

Eski Adalet Bakanı Yardımcısı Andrew Weismann da, eğer suçlama getirilmesine yol açacak delil yoksa bu durumda raporda konu dışı yorumlara yer verilmemesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

- Advertisment -