Ana SayfaDış HaberABD, İsrail'den Cibaliye mülteci kampı saldırısı için açıklama istedi, İsrail çıkış yapan...

ABD, İsrail’den Cibaliye mülteci kampı saldırısı için açıklama istedi, İsrail çıkış yapan Amerikalı Filistinlileri vurdu

Politico'nun haberine göre ABD'li yetkililer, Gazze'de en yoğun nüfuslu mülteci kamplarından biri olan Cibaliye kampına düzenlenen hava saldırısının ardından İsrail ordusundan açıklama talep etti. ABD hükümeti, 400’e yakın vatandaşının Gazze’de bulunduğu ve 79 Amerikalının Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a tahliye edildiğini söylemişti. İsrail’in, ABD Büyükelçiliği'nin talimatı gereği Gazze'den çıkmaya çalışan Amerikan vatandaşı Filistinlileri de hedef aldığı ortaya çıktı.

İsrail’in Cibaliye Mülteci Kampı’na saldırısı Biden hükümetinde tepkilere yol açtı.

Politico’ya konuşan ABD’li bir yetkiliye göre, Biden hükümetinin, İsrail’den, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı’na yapılan son saldırının arkasındaki süreci ayrıntılı olarak açıklamasını istedi.

Hükümeti yetkililerinin, İsrail’den sivillere zarar vermemeleri için “hassas hedefleme” yapmasını istediğini söyleyen yetkili, İsrail’in Washington’un tavsiyesini yalnızca “kısmen” dinlediğini belirtti.

ABD-İsrail görüşmelerine katılan Demokrat Partili bir milletvekili, yine Politico’ya verdiği demeçte hükümetin özellikle de mülteci kampının bombalanmasından sonra, “İsraillilere geri adım atmaları için büyük baskı yaptığını” söyledi.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “İsrail dahil bütün ortaklarımıza askeri yardım sağladığımızda, bu desteğin, savaş hukuku ve sivillerin korunmasına ilişkin yükümlülükler de dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun şekilde kullanılması gerektiğini açıkça belirtiyoruz” demişti.

Senato’daki Demokratlardan gelen tepkiler de son günlerde İsrail’e yönelik daha eleştirel bir hal aldı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Orta Doğu paneline başkanlık eden Demokratik Partili Connecticut Senatörü Chris Murphy Perşembe günü Gazze’deki sivil ölümlerinin “kabul edilemez ve sürdürülemez” olduğunu söyleyerek İsrail’i terörle mücadele kampanyasına geçmeye çağırdı. Bunun ardından Murphy ve Virginia Senatörü Tim Kaine liderliğindeki 13 milletvekili, savaşın insani yardım için duraklatılmasını destekleyen ortak bir bildiri yayınladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün itibarıyla en az 79 Amerikalının Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a tahliye edildiğini, hala Gazze’de olduğu tahmin edilen yaklaşık 400 ABD vatandaşının ise bölgeden çıkarılmasının ne kadar süreceğinin bilinmediğini kaydetmişti.

Filistin için Amerikalı Müslümanlar adlı derneğin yayınladığı videoda, İsrail’in, ABD Büyükelçiliği’nin talimatını dinleyerek Gazze’den çıkmaya çalışan Amerikan vatandaşı Filistinli bir ailenin bulunduğu kamyonu bombaladığı görülüyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, “Cibaliye katliamında şehit, yaralı ve kayıp sayısı 1000’e yakın” demişti.

Hamas’a bağlı Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına karşılık vermesinden bu yana 9.000’den fazla Filistinli öldürüldü, bunların yaklaşık 4.000’i çocuklardan oluşuyor.

- Advertisment -