Ana SayfaDış HaberBiden İsrail’e bu kez çok sert: Refah'a girerseniz, bizden silah alamazsınız

Biden İsrail’e bu kez çok sert: Refah’a girerseniz, bizden silah alamazsınız

ABD’nin İsrail’e giden 8 bin bombalık bir askeri sevkiyatın durdurulmasından sonra 7 Ekim’den bu yana İsrail’e verdiği destek yüzünden eleştirilen ABD Başkanı Biden’dan en sert İsrail açıklaması geldi: “Bibi'ye ve savaş kabinesine açıkça belirttim: Refah’a girerlerse bizim desteğimizi alamayacaklar.” Biden, bir gazetecinin “Bu bombalar Gazze'de sivilleri öldürmek için kullanıldı mı?” sorusuna “Evet” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Refah’a karşı bir saldırı başlatması halinde İsrail’i desteklemeyeceğini ya da ona saldırı silahları sağlamayacağını söyledi.

“Bibi’ye (Başbakan Benjamin Netanyahu) ve savaş kabinesine açıkça belirttim: Bu nüfus merkezlerine [girerlerse] bizim desteğimizi alamayacaklar.”

Bu Biden’ın şimdiye kadarki en sert açıklaması oldu.

Biden, bir gazetecinin “Bu bombalar Gazze’de sivilleri öldürmek için kullanıldı mı?” sorusuna “Evet” yanıtını verdi:

“Bu bombaların ve [İsrail’in] nüfus merkezlerini hedef aldığı diğer yöntemlerin bir sonucu olarak Gazze’de siviller öldürüldü. Refah’a girerlerse… Refah’la, şehirlerle ve bu sorunla başa çıkmak için geçmişte kullanılan silahları tedarik etmeyeceğimi açıkça belirttim.”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de ABD’nin, İsrail’e yapılacak silah sevkiyatını askıya aldıklarını açıklamıştı.

Austin, ABD Kongresi’ndeki oturumda konuşmasında “İsrail’in, sivilleri hesaba katmadan ve korumadan Refah’a büyük bir saldırı başlatmaması gerektiği konusunda en başından beri çok nettik.  Ve yine durumu değerlendirirken, yüksek bir orandaki mühimmatlarının sevkiyatını durdurduk” demişti. 

Askıya alınan sevkiyatta farklı kilolarda 3500 adet bomba mevcut.

İsrail’in Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi Gilad Erdan, ABD’nin sevkiyatı askıya alınma kararı hakkında “çok hayal kırıklığı verici” dedi.

Axios’a konuşan İsrailli yetkiler, Biden yönetimine sadece sevkiyatı askıya alma kararından değil, aynı zamanda medyaya sızdırma kararından da üzüntü duyduklarını söyledi.

- Advertisment -