Ana SayfaDış HaberABD, Katar ve Mısır, İsrail ve Hamas'ı rehine ve ateşkes anlaşmasını sonuçlandırmak...

ABD, Katar ve Mısır, İsrail ve Hamas’ı rehine ve ateşkes anlaşmasını sonuçlandırmak için 15 Ağustos’ta zirveye davet etti

ABD Başkanı Biden, Katar Emiri Temim ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ortak açıklama yaparak İsrail ve Hamas'ı rehine takası ve ateşkes müzakerelerini sonuçlandırmak için 15 Ağustos’ta masaya davet etti. ABD, İran’ın misillemesi engellemek için ateşkes çabalarını yoğunlaştırmıştı. Sisi, Macron ve Starmer ile telefonda görüştü. Macron: “Gazze'deki savaş durmalı. Bunu herkesin açıkça anlaması gerek. Bu Gazze halkı için, rehineler için ve bugün tehlikede olan bölgenin istikrarı için hayati önem taşımaktadır.”

ABD Başkanı Biden, Katar Emiri Temim bin Hamad Âl Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi yaptıkları ortak açıklamada İsrail ve Hamas’ı Gazze’deki rehine ve ateşkes anlaşmasını sonuçlandırmak için önümüzdeki hafta, son bir müzakere turuna çağırdı.

ABD merkezli haber sitesi Axios’a konuşan ABD’li yetkililer son günlerde Gazze’deki rehine ve ateşkes anlaşmasının,  İsrail’in  geçen hafta Beyrut’ta üst düzey bir Hizbullah askeri komutanına ve Tahran’da Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’ye suikast düzenlemesinin ardından artan bölgesel gerilimi yatıştırmanın tek yolu olduğunu söyledi.

Biden yönetimi, suikastlara misilleme olarak İran ve Hizbullah’ı İsrail’e saldırmaktan caydırmaya çalışırken, aynı zamanda diplomatik bir çözüm için bastırıyor.

Rehine ve ateşkes anlaşmasıyla ilgili müzakereler,  İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun yeni koşulları nedeniyle son haftalarda durdu.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin suikasta kurban gitmesi de rehine ve ateşkes görüşmelerini çıkmaza soktu.

Gazze Şeridi halkının, rehinelerin ve ailelerinin uzun süredir çektiği acılara derhal son vermenin zamanı geldi” ifadelerini kullanan Biden, Tamim ve Sisi, açıklamada “masada bir çerçeve anlaşması olduğu ve sadece uygulama detaylarının kesinleşmesi gerektiği” vurgulandı.

“Daha fazla zaman kaybedilmemeli ve herhangi bir tarafın daha fazla erteleme için mazereti olmamalıdır” ifadelerini kullanan liderler “anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili kalan boşlukları tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde çözmek için “gerekirse” nihai bir teklif sunmaya hazır olduklarını” belirttiler.

Açıklama şöyle sürdü: “İki tarafı, kalan tüm boşlukları doldurmak ve anlaşmayı herhangi bir gecikme olmaksızın uygulamaya başlamak için 15 Ağustos Perşembe günü (Doha veya Kahire) acil görüşmelere devam etmeye çağırdık.”

İsrail’deki Rehine Aileleri Forumu Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Bu son açıklama, uzun zamandır bildiğimiz bir şeyi yeniden teyit ediyor: Tüm rehineleri eve getirmenin tek yolu bir anlaşmadır” denildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada ise “İsrail, Gazze’deki rehine anlaşmasının çerçevesinin uygulanmasına ilişkin detayları kesinleştirmek üzere müzakere ekibini 15 Ağustos’ta belirlenecek bir yere gönderecek” ifadelerine yer verildi.

Taraflarla hazırlık görüşmeleri  yapılacak

Üst düzey bir ABD yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte, önümüzdeki Perşembe günü yapılacak zirveden önce, tüm taraflardan ekiplerin zemin hazırlamak için hazırlık görüşmeleri yapacağını söyledi. Kaynak “15 Ağustos Perşembe günü müzakerelere devam edilecek. Perşembe günü bir anlaşmaya varmayı beklemiyoruz. Bu bir başlangıç, bir son değil. Bu süreci tekrar rayına oturtmak için bir aciliyet var” dedi.

Ancak yetkili, İsrail ile Hamas arasında rehine ve ateşkes anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili birçok konuda boşlukların devam ettiğini ve her iki tarafın da bu konuda sert pozisyonlar sergilediğini belirterek “Kalan boşluklar kapatılabilir ve kaybedecek zamanımız yok. Bu hafta İsraillilerle derin tartışmalar yaptık. İleriye giden bir yol olduğunu düşünüyoruz. İsrail ve Hamas karar vermek zorunda kalacaklar. İşin çoğu yapıldı ve anlaşma masada – ve bir anlaşma yapmak mümkün. Tehlikede hayatlar var” dedi.

Macron Sisi ile ateşkes sürecini görüştü

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Gazze Şeridi’nde ateşkes çabalarını ele aldı.

Görüşmeden sonra tweet atan Macron, “Gazze’de savaş durmalı” dedi:

“Gazze’deki savaş durmalı. Bunu herkesin açıkça anlaması gerek. Bu Gazze halkı için, rehineler için ve bugün tehlikede olan bölgenin istikrarı için hayati önem taşımaktadır. Fransa’dan Amerikalı, Mısırlı ve Katarlı arabuluculara tam destek”

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan diğer bir açıklamada da Sisi’nin, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile telefonda görüştüğü duyuruldu.

- Advertisment -