Ana SayfaDış HaberAdidas, Nazilerin SS sembolüne benzediği için Alman milli formasına '44' yazılmasını yasakladı

Adidas, Nazilerin SS sembolüne benzediği için Alman milli formasına ’44’ yazılmasını yasakladı

Alman şirket, Nazi paramiliter grubunun simgesiyle olan benzerliğin kasti olmadığını söyledi.

Adidas, futbolseverlerin Alman milli formasına ‘44’ numarasını yazdırmasını, formanın, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi SS birimleri tarafından kullanılan sembole benzerliği nedeniyle yasakladı. Adolf Hitler’in paramiliter örgütü olan Schutzstaffel (SS), Avrupa çapında Yahudi halkına yönelik soykırımını gerçekleştirmekle görevlendirilmişti. Formalarla ilgili endişeler ilk olarak tarihçi Michael König tarafından dile getirilmiş ve formanın tasarımının “oldukça şüpheli” olduğu söylenmişti.

Adidas sözcüsü Oliver Brüggen, formanın Nazi sembollerine benzerliğinin kasıtlı olduğu iddialarını reddetti: “Şirket olarak yabancı düşmanlığına, antisemitizme, şiddete ve nefretin her türlüsüne karşı çıkmaya devam edeceğiz. Formaların üzerinde oynanmasını engelleyeceğiz.”

1929’da tasarlanan SS amblemi, Naziler tarafından işlenen en kötü suçlardan bazılarıyla eş anlamlı hale geldi. SS üyeleri toplama kamplarını ‘korumaktan’, ‘hainleri’ sorgulamaktan ve bir milyondan fazla insanın öldürüldüğü Auschwitz gibi imha kamplarını yönetmekten sorumluydu.

Bahsi geçen hadise, son haftalarda futbol formalarının tartışmalara neden olduğu ikinci olay. İngiltere taraftarları, takımın formasının yakasının arkasındaki St George haçında yapılan değişiklikleri eleştirdi. Nike, geleneksel kırmızının yanında mor ve lacivert kullanılmasının kapsayıcılığı temsil ettiğini iddia etti ancak eleştirmenler bunun saygısızlık olduğunu ve bir “erdem sinyalleme (duyar kasma?)” eylemi olduğunu söyledi. İşçi Partisi lideri Keir Starmer da bunun iptal edilmesi çağrısında bulunan politikacılar arasındaydı.

Bu yıl Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya’da yapılacak ve maçlar 10 farklı şehirde oynanacak. Turnuva, 14 Haziran’da ev sahibinin İskoçya ile karşılaşmasıyla başlayacak.

- Advertisment -