Ana SayfaDış HaberAfrika güne yeni bir darbeyle uyandı: Seçimde hile iddiasıyla Gabon’da askerler televizyonu...

Afrika güne yeni bir darbeyle uyandı: Seçimde hile iddiasıyla Gabon’da askerler televizyonu ele geçirdi, “yönetime el koyduk” dedi

Orta Afrika ülkesi Gabon’da bir grup asker ele geçirdikleri ulusal televizyonun yayınında darbe yaptıklarını açıkladı. Muhalefet, hafta sonu yapılan seçimde yeniden seçilen Devlet Başkanı Ali Bongo’nun seçimlere hile karıştırdığını iddia etmişti. Ali Bongo, 41 yıl devlet başkanlığı yapan babası Omar Bongo’nun ölümü üzerine 2009’da devlet başkanlığına seçilmişti.

Orta Afrika ülkesi Gabon’dan bir grup asker, ulusal televizyon binasına girerek yönetime el koyduklarını açıkladı.

Askerler, Başkan Ali Bongo’nun kazandığı ilan edilen seçim sonuçlarını iptal edeceklerini söyledi.

Açıklamada, “Savunma ve güvenlik güçleri olarak Kurumların Geçiş ve Restorasyon Komitesi’nde (CTRI) birleştik. Gabon halkı adına mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik” ifadesine yer verildi.

Başkent Librevil’de silah sesleri duyuldu.

Muhalefet “seçimler hileli” demişti

Orta Afrika ülkesi Gabon’daki 800 binden fazla kayıtlı seçmen, hafta sonu yapılan seçimlerde yerel milletvekillerini, ulusal meclis üyelerini ve bir sonraki cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullanmıştı.

Gabon Cumhurbaşkanı 64 yaşındaki Ali Bongo Ondimba, devleti 41 yıldan fazla yöneten babası Omar Bongo Ondimba’dan 2009’da görevi devralmış ve hafta sonu yapılan seçimlerle üçüncü kez seçilmişti.

Seçimlerin ardından oy sayım işlemi devam ederken internetin kısıtlanması, hükümeti ağır eleştirilerin hedefine koymuştu. Oy verme işleminin son saatlerinde “şiddet” gerekçesiyle sokağa çıkma yasağının uygulanması da muhalefetin eleştirilerine yol açmıştı.

Oyunu kullandıktan sonra basına açıklamalarda bulunan muhalefet lideri Ondo Ossa, seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmişti.​​​

Fransa darbeyi kınadı

Fransa’nın Gabon’da sahadaki durumun gidişatını yakından takip ettiğini belirten Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, “Fransa, Gabon’da devam etmekte olan askeri darbeyi kınıyor.” ifadesini kullandı.

Veran, ülkesinin, Gabon’daki seçim sonuçlarının uygulanmasını istediğini dile getirdi.

Fransa’nın Gabon’daki Büyükelçiliğince X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, Gabon’da devam eden olaylar nedeniyle bu ülkedeki Fransız vatandaşlarına evlerinde kalma çağrısı yapıldı.

- Advertisment -