Anasayfa / Dış Haber / Almanya, ‘Rus casusluğu’ şüphesiyle 2 vatandaşını tutukladı

Almanya, ‘Rus casusluğu’ şüphesiyle 2 vatandaşını tutukladı

Almanya'nın güneyinde iki Alman-Rus çifte vatandaşı, Almanya’nın Ukrayna'ya olan askeri desteğini zayıflatmaya yönelik olarak, ABD askeri tesisleri de dahil olmak üzere çeşitli hedeflere sabotaj planları yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Dieter S ve Alexander J isimli kişilerin, Kremlin adına Rus casusluğu yaptıklarından şüpheleniliyor, savcılarsa bu kişilerin yabancı bir gizli servis için çalışmakla suçlandıklarını söylemekle yetindi. Yine geçtiğimiz günlerde Polonyalı bir adam, Ukrayna cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky’ye, “Rusya adına yaptığı casusluk nedeniyle suikast planlamak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Alman savcılığı, şüphelilerin geçen hafta Richard Wagner opera festivaline ev sahipliği yapan Bayreuth kentinde tutuklandığını söyledi. Ev ve iş yerlerinin arandığı belirtildi. Savcıların beyanına göre sanıkların, “yabancı gizli servis için çalışmış oldukları” yönünde “güçlü şüphe” bulunuyor. Ayrıca 39 yaşındaki Dieter S, “patlayıcı saldırı ve kundakçılık, sabotaj amaçlı ajan olarak hareket etmek ve askeri tesislerde güvenliği tehlikeye atacak şekilde istihbarat toplamakla” suçlandı.

Dieter S’nin Rus gizli servislerinden bir üyeyle temas halinde olduğu ve ekim 2023’ten bu yana Almanya’da sabotaj planları geliştirdiği iddia ediliyor. Alexander J’nin ise mart 2024’ten bu yana Dieter S’e yardımcı olmak ve yabancı istihbarat servislerine bilgi sızdırmakla suçlanıyor. Almanya dışişleri bakanı Annalena Baerbock, konuyla ilgili şunları söyledi: “Vladimir Putin’in Alman topraklarına saldırı düzenlemek için Almanya’dan kendine ajanlar bulduğu şüphesi son derece ciddi. Putin’in, terörünü Almanya’ya taşımasına izin vermeyeceğiz.”

Rus sözcü Peskov, “Rusya’nın yaşananlarla alakalı hiçbir bilgisi yok” dedi.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın