Ana SayfaDış HaberAmerika, New York’taki sinagogun altında kazılan gizli tüneli konuşuyor: İki Ortodoks Yahudi...

Amerika, New York’taki sinagogun altında kazılan gizli tüneli konuşuyor: İki Ortodoks Yahudi mezhebinin Mesih kavgası

New York’ta dünyanın en büyük Hasidik Yahudi gruplarından biri olan Chabad-Lubavitch’in 100 yıllık merkezi olan sinagog, cemaat içinde Mesih meselesi üzerinden çıkan mezhebi bölünme sonrası tartışmalı hale geldi. Kutsal sinagoglarına giremeyen mezhebin mensuplarının altı aydır tünel kazarak sinagoga ulaştığı ortaya çıktı. Tüneli kapatma girişimi, iki cemaatin mensuplarını ve polisi karşı karşıya getirdi. Tünelden çıkarılan kanlı yatak, bebek arabası Amerika’da günün konusu oldu.

Her şey üç hafta önce, New York’ta yaşayan bir kişinin duvarlarında sesler duymaya başladığını söyleyerek polisi aramasıyla başladı.

İhbar yerine gelen polis Ortodoks Yahudiler arasındaki mezhep kavgasının ortasında kaldı. 

Dünyanın en büyük Hasidik Yahudi gruplarından biri olan Chabad-Lubavitch hareketinin 100 yıl merkezi olan, 770 Eastern Parkway’deki sinagog, Rebbe olarak bilinen ve Chabad hareketi tarafından Mesih olarak görülen Rusya doğumlu Haham Menahem Mendel Schneerson’ın halefi haham Yosef Yizchock Schneerson’un eski eviydi.

Dünyanın her yerinden Hadidik Yahudiler için kutsal bir mekan olan sinagog, Chabad hareketi içindeki bir mezhebi bölünme sonrasında tartışmalı hale geldi. 

Rebbe’nin Mesih olduğuna inanan Chabad-Lubavitch hareketi ile sadece mesih değil aynı zamanda fiziksel olarak hala hayatta olduğuna inanan Chasidim mezhebi arasındaki tartışmalar sonrasında sinagogun mülkiyeti tartışması mahkemeye taşındı ve sinagog Chabad’a verildi.

Ama sinagogu kutsal olarak gören Chadism mezhebi tapınağın peşini bırakmadı.  

Aralık 2023’te keşfedilmeden altı ay önceden itibaren sinagoga giden bir tünel kazmaya başladılar.

Tüneller fark edildi ve Chabad hareketi tünelleri kapatmak için harekete geçti.

Bu da iki mezhebin mensuplarını karşı karşıya getirdi.

Chabad mensupları tünelleri doldurması için bir çimento kamyonu çağırdı. Açık tünel ağına çimento dökmeye başlayan kamyonun gelişi kaosa neden oldu.

Polis ve tünelleri korumak isteyen genç Hasidik Yahudiler arasında çıkan kavgada en az 10 kişi tutuklandı. 

Chabad Başkanı Haham Yehuda Krinsky,”Bu iğrenç eylemler soruşturulacak ve sinagogun kutsallığı yeniden tesis edilecektir” dedi ve New York polisine teşekkür etti.

New York’un ortasındaki Yahudi mezhepleri arasında sinagog kavgası ve tüneller Amerika’da günün konusu oldu.

Tünellerden çıkarılan ve üzerine kan lekeleri bulunan bir yatak ve tünellerin içinde bir bebek arabası komplo teorilerine yol açtı.

Tünellerin çocuk kaçırma için kullanıldığı, kanlı yatakta cinayet işlendiği gibi teoriler ileri sürülüyor. 

- Advertisment -