Ana SayfaDış HaberAmerikan seçim anketlerinde Trump düşüşte, Biden yükselişte

Amerikan seçim anketlerinde Trump düşüşte, Biden yükselişte

Bloomberg/Morning Consult’ın 7 eyalette yaptığı anketlerde, geçen aydan bu yana Trump’ın oyları düşerken, Biden’ın oyları, Trump’ın adaylığının netleşmesinin ardından, yükselişe geçti.

Bloomberg/Morning Consult’ın, ABD Başkanlık Seçimleri için muntazaman yaptığı anketlerde Biden yükselişi göze çarpıyor. Pennsylvania, Michigan, Nevada gibi swing state’lerde (Amerikan seçimlerinde seçimden seçime oy tercihini değiştirebilen, iki taraf için de garanti kazanmanın söz konusu olmadığı eyaletler) önde görünen Trump için işler değişmeye başlamış gibi duruyor. Adayların netleşmesiyle, Trump’a kesinlikle oy vermeyecek olan seçmenlerin de bir ksımının Biden safına geçmesi yarışı kızıştıracak gibi görünüyor. Son seçimde %1,16 farkla Pennsylvania, 20.000 oy – %0,63 farkla Wisconsin ya da yaklaşık 33.000 oy – %2,4 farkla Nevada’yı kazanan Biden için hayati önemde olan eyaletlerde, yarış başa baş gelmiş durumda. Biden’ın Filistin politikasından dolayı kırgın, küskün ve kararsız olan bir seçmen grubu olduğunu ön seçimlerdeki kararsız oylardaki göze çarpan artış belli etmişti. Biden’ın Filistin meselesinde gittikçe yumuşayan ve Filistin tarafına kayan bir söylem tutturması da bu anket sonuçlarıyla birlikte okunabilir.

Geçen ay 6 puan farkla Trump’ın önde olduğu Pennsylvania’da eşitlik sağlanmış görünüyor.

2016 seçiminde %0,77 farkla Trump’a, 2020 seçimindeyse %0,63 farkla Biden’a oy vermiş olan Wisconsin’de geçen ay 4 puanla önde olan Trump’ı, Biden 1 puan geçmiş görünüyor.

Arizona’yı, 2020 yılında yalnızca 10.000 oy farkıyla alabilmiş olan Biden için hala kat edilmesi gereken bir yol bulunsa da fark geçen ayla mukayese edildiğinde daralmış durumda.

Georgia’daki fark 2020 yılında Biden lehine %0,24 iken, 2016 yılındaki seçimde Trump lehine %5,13’tü. Biden’ın Georgia’da geçen aydan bu yana oylarını koruyan Trump karşısında oy kaybettiği görülürken fark %7’yi buluyor.

2020 seçimlerinde yaklaşık 5,5 milyon oyun kullanıldığı Michigan’da Biden ipi 150.000 civarında oy farkıyla göğüslemişti. Geçen ay küçük bir farkla Biden’ın önünde görünen Trump oy kaybederken Biden’ın da tırmanışa geçmesiyle eşitlik sağlanmış vaziyette.

En son 2004 yılında Cumhuriyetçilerin galip geldiği Nevada’da fark geçen aydan bu yana azalsa da Cumhuriyetçilerin adayı Trump anketten 2 puan önde çıktı.

Demokratlara en son Obama’nın ilk döneminde, 2008 yılında oy vermiş olan North Carolina’yı, Trump 2020 yılında kaybettiği başkanlık seçimlerinde, %1,35 puan farkla kazanmıştı. Oy farkı, 6 puanla kaydadeğer bir noktada bulunuyor.

- Advertisment -