Ana SayfaDış HaberAmerikan siyasi tarihinde bir ilk: Temsilciler Meclisi Başkanı görevden alındı

Amerikan siyasi tarihinde bir ilk: Temsilciler Meclisi Başkanı görevden alındı

ABD tarihinde bir ilk yaşandı. Temsilciler Meclisi başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, kendi partisinden sekiz Trumpçı temsilcinin McCarthy’nin görevden alınması için sundukları önergeyi Demokratların da desteklemesi sonucunda koltuğundan düşürüldü.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasında desteğinin azalmasının ardından mecliste yapılan oylamada görevinden düşürüldü. McCarthy, görevden alınan ilk meclis başkanı oldu.

Donald Trump’ın yakın müttefiklerinden Cumhuriyetçi milletvekili Matt Gaetz’in, kendisi de Cumhuriyetçi olan Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin görevden alınması için dün sunduğu önerge bugün oylamaya sunuldu.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde milletvekillerinin çoğunluğu McCarthy’nin görevden alınması yönünde oy kullandı.

Önerge, 210 “hayır” oyuna karşın 216 “evet” oyuyla kabul edildi.

Oylamada sekiz Cumhuriyetçi, 208 Demokrat’la aynı doğrultuda oy kullandı.

Demokratlar, McCarthy’ye, Başkan Joe Biden’la bütçe konusunda varılan anlaşmaya uyamaması ve Biden’la ilgili azil soruşturmasına yeşil ışık yakması sebebiyle de tepki gösteriyordu.

Kevin McCarthy’nin ardından Temsilciler Meclisi başkanlığı koltuğuna kimin oturacağı ise henüz belli değil. Kevin McCarthy’e yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi milletvekili Patrick McHenry, meclis başkanlığı görevini geçici olarak yürütecek. 

Görevde 269 gün kalan McCarthy, ABD tarihinde bu görevde en kısa süre kalan ikinci kişi oldu.

257 günle ülke tarihinin en kısa süre meclis başkanlığı yapan ismi olan Michael C. Kerr, 19 Ağustos 1876 tarihinde görevi sırasında veremden hayatını kaybetmişti.

- Advertisment -