Ana SayfaDış HaberArjantin’deki ön seçimin galibi aşırı sağcı liberal ekonomist: “Peso yerine dolar kullanacağız,...

Arjantin’deki ön seçimin galibi aşırı sağcı liberal ekonomist: “Peso yerine dolar kullanacağız, Merkez Bankası’nı kapatacağız”

Aşırı sağcı popülist ekonomist Javier Milei, Ekim ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi yapılan ön seçimlerde oyların yüzde 30,5’ini alarak merkez sağ ve merkez solun adaylarını geride bıraktı. Trump hayranı, LGBT karşıtı Milei, iklim değişikliğinin de yalan olduğunu savunuyor, ülkenin peso yerine Amerikan dolarını kullanmasını ve Arjantin Merkez Bankası'nın lağvedilmesini vaad ediyor.

Arjantin, 22 Ekim’deki devlet başkanlığı seçimleri öncesi ön seçim için Pazar günü sandık başındaydı. Herkesin bir oy hakkına sahip olduğu ön seçimler, genel seçimlerin provası niteliğinde ve başkanlığı kimin kazanacağına dair net bir fikir veriyor.

Pazar günü oyların yaklaşık yüzde 90’ının sayılmasıyla birlikte, resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı özgürlükçü ekonomist Javier Milei oyların yüzde 30,5’ini alarak tahminlerin çok üzerinde bir oy oranına ulaştı.

Ana muhafazakâr muhalefet bloğu yüzde 28 ile geride kalırken iktidardaki merkez sol Peronist koalisyon yüzde 27 ile üçüncü sırada yer aldı.

Sonuçlar, yüzde 116’ya ulaşan enflasyon ve her 10 kişiden dördünü yoksulluk içinde bırakan hayat pahalılığı kriziyle birlikte merkez sol Peronist koalisyona ve ana muhafazakar muhalefet bloğu Değişim için Birlikte’ye sert bir cevap niteliği taşıyor.

Milei sonuçların ardından yaptığı konuşmada “Biz gerçek muhalefetiz. Her zaman farklı bir Arjantin mümkün” dedi.

Ekonomik krize karşı peso yerine Amerikan dolarını kullanması çağrısında bulunan

52 yaşındaki siyasetçii eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hayranı ve Arjantin Merkez Bankası’nın lağvedilmesi gerektiğini savunuyor.

Kampanyası boyunca iklim değişikliğinin bir yalan, cinsel eğitimin aileyi yok etmek için bir oyun olduğunu savundu, silah sahibi olmayı kolaylaştıracağını söyledi.

- Advertisment -