Ana SayfaDış HaberArjantin’in yeni cumhurbaşkanı, aşırı sağcı, liberter ekonomist Javier Milei oldu

Arjantin’in yeni cumhurbaşkanı, aşırı sağcı, liberter ekonomist Javier Milei oldu

Arjantin'de ikinci turu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini liberteryen aday Javier Milei kazandı. Peronist Ekonomi Bakanı Sergio Massa karşısında oyların yüzde 56’sını alan Milei, merkez bankasının lağvedilmesini, peso yerine Amerikan dolarının resmî para birimi yapılmasını ve kürtajın yasaklanmasını vadediyor. Kampanyası boyunca elinde elektrikli testere ile gezip kadın, kültür ve eğitim dahil 10 bakanlığı “biçeceğini” söyleyen Milei, küresel ısınmanın yalan, Papa’nın ise şeytan olduğunu ifade etmişti.

Güney Amerika’nın en büyük ikinci ekonomisi Arjantin’de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda sandıktan aşırı sağcı,liberter aday Javier Milei galip çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 56’sını Milei, yüzde 44’ünü ise Ekonomi Bakanı Sergio Massa aldı. Milei, seçimlerin ilk turunu da yüzde 30 oyla birinci sırada tamamlamıştı.

İktidardaki Peronist Parti’nin adayı olan Massa, ilk sonuçların belli olmasının ardından La Libertad Avanza (Özgürlük Gelişimi) Partisi’nin adayı Milei’yi arayarak tebrik etti.

“Elbette sonuçlar beklediğimiz gibi değil” diyen Massa “Kendisini tebrik etmek için Javier Milei ile temasa geçtim, yarından itibaren refah ve güven sağlama sorumluluğu Milei’ye ait” ifadesini kullandı.

Milei’nin destekçileri, başkent Buenos Aires’te sokaklara döküldü.

2020 yılında yasallaşan kürtaja, okullardaki cinsel eğitim dersine ve silah bulundurma kısıtlamalarına karşı çıkan Milei, Katolik Kilisesi’nin Latin Amerika’da en güçlü olduğu ülkelerden olan Arjantin’de, Arjantin kökenli Papa Fransis’i de “sosyalist ve post-Marksist ajandanın maşası olmakla” suçlamıştı.

Kamu harcamalarında vadettiği kesintilerin sembolü olarak seçim kampanyası boyunca elektrikli testere taşıyarak “siyasi elit sınıfı yok edeceğiz” diyen Milei son haftalarda ılımlı bir imaj çizmek için bunu yapmaktan vazgeçti.

Hem hükümetin hem de Merkez Bankası’nın kasasının boş olduğu ve her beş kişiden ikisinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı Arjantin’de Milei, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 44 milyar dolarlık borç programı, yüzde 150’ye yaklaşan enflasyonla ve içinde çıkılmaz hale gelen sermaye kontrolleri karşısında “ekonomik şok terapisi” vaadinde bulunuyor.

ABD ile daha bağları güçlendirmekten yana olduğunu söyleyen Milei, “komünistlerle” iş yapmayacağını söyleyerek Çin ve Brezilya’yı eleştiriyor. Milei’nin bu tutumunun, ülkenin başlıca ihracat ürünleri olan tahıl, lityum ve enerjide dünya ticaretini etkileyebileceği düşünülüyor.

35,4 milyon nüfuslu Arjantin’de seçime katılım oranının yüzde 76 olduğu kaydedildi. İlk turda seçime katılım yüzde 74’tü.

Gençliğinde rock grubu solistliği, Arjantin ikinci liginde kalecilik ve tantrik seks koçluğu yapan Milei, ekonomist olarak G20’ye ve Dünya Ekonomik Forumu’na danışmanlık verdi

Savunduğu siyasi çizginin Arjantin’de “liberal” olarak adlandırıldığını söyleyen Milei, kelimenin İngilizce karşılığı bu çağrışımı taşımadığından, İngilizcede “liberteryen” olarak anılmayı tercih ediyor. Milei’nin köpeklerinin adı bile Milton Friedman ve Murray Rothbard gibi liberteryen iktisatçılardan geliyor.

Milei’yi ilk tebrik edenler arasında Donald Trump da yer aldı: “Bütün dünya takipteydi. Seninle gurur duyuyorum. Ülkende işleri yoluna koyup Arjantin’i Yeniden Harika Yapacaksın!” 

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva da sosyal medya hesabından Milei’yi tebrik etti. Lula, “Brezilya, Arjantinli kardeşlerimizle birlikte çalışmak için her zaman hazır” ifadesini kullandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ise Milei’nin seçilmesini “Latin Amerika için üzücü” olarak tanımladı.

Milei’nin “paranın asıl sahibi olan özel sektöre dönüşünü temsil ettiğini” söylediği Bitcoin, seçim sonuçlarının ardından 37,000 doları aştı.

- Advertisment -