Ana SayfaDış HaberAteşkes müzakereleri sürüyor: Netanyahu, Hamas’ın savaşı bitirme planına “hayal ürünü” dedi. Blinken:...

Ateşkes müzakereleri sürüyor: Netanyahu, Hamas’ın savaşı bitirme planına “hayal ürünü” dedi. Blinken: “Işık kapanmadı”

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğundaki ateşkes görüşmelerinde Hamas'ın üç aşamalı savaşı bitirme planı için konuştu: "Biz hiçbir şey taahhüt etmedik. Hamas'ın hayal ürünü taleplerinin hiçbirine, elleri kanlı teröristlerin serbest bırakılmasına [yönelik] taahhütte bulunmadık." Netanyahu’nun mesajı müzakereye kapıyı açık bıraktığı şeklinde yorumlandı. Tel Aviv’de görüşmelerini sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Blinken umutlu konuştu: “Bu lambayı kapatmak demek değil. Evet ya da hayır değil. Her zaman bir ileri bir geri vardır.”

Netanyahu, Hamas’ın savaşı kalıcı olarak sona erdirecek planını değerlendirirken müzakerelere kapıyı kapatmadı.

“Tam zafere giden yoldayız. Zafer elde edilebilir; bu yıllar ya da on yıllar meselesi değil, aylar meselesi. Ortada bir taahhüt yok – bir müzakere olmalı, bu bir süreç ve şu anda Hamas’tan gördüğüm kadarıyla bu gerçekleşmiyor.”

Hamas sözcüsü Usame Hamdan, Çarşamba günü Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, Hamas’ın rehine ve ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini takip etmek üzere Kahire’ye bir heyet göndereceğini söylemişti.

Çarşamba günü Tel Aviv’de konuşan Blinken, Netanyahu’nun Hamas’ın teklifini “hayal ürünü” olarak nitelendiren yorumları için “müzakerelerin hala ilerleyebileceğini” söylemişti:

“Açıkçası Hamas’ın geri gönderdiği ve kesinlikle başlangıç olmayan şeyler var ve başbakanın bunu kastettiğini varsayıyorum, ancak onun adına konuşmak istemiyorum. Bir anlaşmanın peşinden gitmeye devam etmek için alan var ve bu tür şeyler her zaman müzakere konusudur. Bu lambayı kapatmak demek değil. Evet ya da hayır değil. Her zaman bir ileri bir geri vardır.”

Hamas’ın sunduğu plana göre İsrail’de müebbet hapis cezasına çarptırılanlar da dâhil olmak üzere Filistinli mahkûmlar karşılığında Gazze’de tutulan rehineler kademeli olarak serbest bırakılacak ve büyük bir insani yardım ve yeniden inşa çabası başlatılacak.

Öneri geçen hafta Paris’te müzakereciler tarafından sunulan çerçeve anlaşmaya bir yanıt niteliğindeydi.

Netanyahu, müzakerelerle ilgili ilk açıklamasında “İsrail ancak Hamas’ı yok ettikten sonra güvende olacaktır. Hamas’ın bir kısmı değil, Hamas’ın yarısı değil, Hamas’ın tamamı” demişti.

Netanyahu’ya Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu Genel Merkezi’nden ise tepki var.

Aileler “Rehineler evlerine iade edilmezse: İsrail vatandaşları, güvenliklerine bağlı olmayan bir devlette yaşadıklarını, bu devlette karşılıklı sorumluluğun öldüğünü bilmelidirler. Vatandaşlarını korumayanlar, vatandaşlarının kendilerine ve liderlerine olan inançlarını kaybettiklerini göreceklerdir” dedi.

ABD Hamas’ın önerdiği garantörler arasında değil

Hamas’ın karşı önerisine göre ateşkesin ilk aşaması, Gazze’deki rehinelerin, İsrail ordusuna katılmamış 19 yaş altı kadın ve çocukların, yaşlı ve hastaların serbest bırakılmasını, buna karşılık tüm Filistinli kadın, çocuk, hasta ve yaşlı mahkumların yanı sıra Hamas’ın belirlediği, aralarında ağır suçlardan hüküm giymiş ve müebbet hapis cezası almış olanların da bulunduğu 500 mahkumun serbest bırakılmasını içeriyordu.

Ayrıca insani yardımın yoğunlaştırılması, İsrail güçlerinin “yerleşim alanlarının dışına” taşınması, askeri operasyonların ve hava keşiflerinin “geçici olarak durdurulması”, yeniden inşa çalışmalarının başlatılması ve Birleşmiş Milletler ve ajanslarının insani hizmetler sağlamasına ve barınma kampları kurmasına izin verilmesini de içeriyor.

- Advertisment -