Azerbaycan yönetiminin açıkladığı 31 kişilik ülkeye giriş yasağı listesi, Türkiye’deki farklı siyasi ve ideolojik çevrelerden isimleri bir araya getirdi.
Listede Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yahya Uğraş ve eski AK Parti Boğaziçi Gençlik Kolları Başkanı Muharrem Çavuş yer alıyor.
Gazeteciler arasında Yeni Şafak yazarları Yusuf Kaplan ve İsmail Kılıçarslan, gazeteci Adem Özköse, Mert Armağan, Yaşar Yavuz ve Akit TV programcıları Murat Şahin, İrfan Kaya Ülger ile Fatin Dağıstanlı da bulunuyor.
Listenin dikkat çeken isimlerinden biri de eski futbol hakemi ve spor yorumcusu Ahmet Çakar.
Daha önce Ayasofya’da imamlık yapan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Mehmet Boynukalın ile ilahiyatçı Muhammed Emin Yıldırım da yasak kapsamına alınan isimler arasında.
Bakü yönetiminden ağır suçlamalar
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, giriş yasağına gerekçe olarak sosyal medya ve internet platformlarında yapılan paylaşımlar gösterildi.
Bakanlık, söz konusu kişilerin Azerbaycan’ın egemenliğini, millî güvenliğini, anayasal düzenini, halkını ve yönetimini hedef alan açıklamalarda bulunduğunu ileri sürdü.
Açıklamada ayrıca iktidarın zorla değiştirilmesine yönelik çağrılar, dinî radikalizm temelinde şiddetin teşvik edilmesi ve dinî nefretin körüklenmesi gibi suçlamalara yer verildi.
Ancak bakanlık, 31 kişinin her birine yöneltilen suçlamaları destekleyen somut açıklama veya paylaşımları yayımlamadı. Listede yer alan isimlerden hangisinin hangi eylem ya da açıklama nedeniyle yasak kapsamına alındığı da belirtilmedi.
Başörtüsü tartışmalarının ardından geldi
Karar, Azerbaycan’da kız öğrencilerin başörtüsü kullanmasına yönelik uygulamaların Türkiye’deki bazı İslamcı ve muhafazakâr çevrelerin tepkisini çektiği bir dönemde alındı.
Azerbaycan’daki başörtüsü uygulamalarını eleştiren Türkiye’deki bazı gazeteci, yazar ve dinî çevreler, Bakü yönetimini din özgürlüğünü kısıtlamakla suçlamıştı.
Azerbaycan yönetiminin kendisini eleştiren Türk vatandaşları hakkında attığı adımlar, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin yanı sıra ifade özgürlüğü konusunda da yeni bir tartışma başlattı.
Giriş yasağı listesinde iktidara yakın medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerle muhalefet partilerinden siyasetçilerin birlikte yer alması da dikkat çekti.
Giriş yasağı getirilen 31 Türk vatandaşının tam listesi
- Ahmet Barış İyison: İyison Medya ve Gazeteciabi projesinin yöneticisi.
- Cem Özyurt: Blog yazarı.
- Akın Duru: TV8 ve Acunmedya çalışanı.
- Dursun Eker: Gazeteci, File Prodüksiyon Hizmetleri.
- Adem Özköse: Gazeteci, siyasi analist ve yazar.
- Muhammed Emin Yıldırım: Köklü Değişim dergisi ve medya grubunun İstanbul temsilcisi.
- Cüneyt Sezer: Blog yazarı, sosyolog ve siyasi analist.
- Serhat Koyuncu: Sivil toplum faaliyetleriyle tanınan isim.
- Mikail Ayyıldız: Dinî konularda yazar ve araştırmacı.
- Ahi Aratoğlu: Araştırmacı, yazar, şair ve sosyolog.
- Muharrem Çavuş: Eski AK Parti Boğaziçi Gençlik Kolları Başkanı (2020-2025).
- Fatih Erbakan: Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı.
- Yahya Uğraş: HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı.
- Aydın Binboğa: Ekonomist ve siyasetçi.
- Hakkı Eren: Köklü Değişim gazetecisi.
- Sait Seyitoğlu: HÜDA PAR Batman teşkilatında mali ve idari işlerden sorumlu yönetici.
- Mehmet Boynukalın: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi, eski Ayasofya imamı.
- Okan Aytaş: Gazeteci, Finansopia Medya sahibi.
- Mert Armağan: Gazeteci.
- Yaşar Yavuz: Yeni Şafak, Diriliş Postası ve Referans gazetelerinde çalışmış gazeteci.
- Ahmet Sırrı Arvas: Şair, gazeteci ve yazar.
- Yusuf Kaplan: Yeni Şafak yazarı.
- Erdinç Teğmen: Erte Medya sahibi.
- Ahmet Çakar: Eski futbol hakemi ve spor yorumcusu.
- Halil Atakan Ay: İlahiyatçı.
- İsmail Kılıçarslan: Yeni Şafak yazarı ve TVNET yorumcusu.
- Murat Şahin: Akit TV programcısı.
- İrfan Kaya Ülger: Akit TV programcısı.
- Fatin Dağıstanlı: Akit TV programcısı.
- Ömer Ulutaş: Toprak Partisi Genel Başkanı.
- Ömer Faruk Gergerlioğlu: DEM Parti Kocaeli Milletvekili.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, benzer faaliyetlere karşı gerekli tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini bildirdi.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.