Ana SayfaDış HaberBanknottan sanat eseri için 530 bin kronu ödünç aldı, eser olarak boş...

Banknottan sanat eseri için 530 bin kronu ödünç aldı, eser olarak boş tuval ve bir başlık gönderdi: “Parayı al ve kaç”

Aalborg'daki Kunsten Modern Sanat Müzesi, Danimarkalı sanatçı Jens Haaning’e banknotlar kullanarak yapacağı sanat projesi için 76.000 Dolar’dan fazla Danimarka kronunu ödünç verdi. Ancak Haaning’in gönderdiği kutularda yalnızca boş tuvaller ve yeni bir başlık bulunuyordu: "Parayı Al ve Kaç." Olayın taşındığı mahkeme, sanatçı kadar şakacı değildi ve Danimarkalı sanatçının paraları iade etmesine karar verdi.

Aalborg’daki Kunsten Modern Sanat Müzesi, Danimarkalı sanatçı Jens Haaning’e banknotlar kullanarak yaptığı eserlerini yeniden yapabilmesi için nakit olarak 76.000 dolardan fazla Danimarka kronu ödünç verdi. Ancak Haaning’in gönderdiği kutularda yalnızca boş tuvaller ve yeni bir başlık bulunuyordu: “Parayı Al ve Kaç.”

Mahkeme, Danimarkalı sanatçı Jens Haaning’in Aalborg’daki Kunsten Modern Sanat Müzesi’ne bir sanat projesi için kendisine ödünç verilen 530.000 Danimarka kronunun (76.000 $) neredeyse tamamını geri ödemesine karar verdi.

Haaning’in bazı ülkelerdeki yıllık maaşları tasvir eden iki çalışmasının güncellenmiş versiyonlarını yaratması bekleniyordu. Ancak Haaning bunun yerine müzeye “Parayı Al ve Kaç” başlıklı iki boş çerçeve sunarak bunların projenin düşük ücretlerle ilgili temasını daha iyi temsil ettiğini savundu.

Çalışmanın güncellenmesi beklenen eski versiyonu

Haaning, müzeye boş tuvaller teslim etmesinin sanat eserinin bir parçası olduğunu iddia ederek ziyaretçileri toplumsal yapılar üzerinde düşünmeye davet etti.

Boş tuvallerin müzede sergilenmesine rağmen mahkeme, Haaning’in parayı 5.730 dolar indirimle iade etmesi gerektiğini belirterek müze lehine karar verdi.

Mahkeme ayrıca Haaning’in telif hakkı ihlaline ilişkin açtığı davasını da reddederek mahkeme giderlerini kendisinin ödemesine karar verdi. Kunsten’in yöneticisi Lasse Andersson, yorum yapmadan önce Haaning’in temyize gidip gitmeme konusundaki kararını bekliyor.

Haaning, elinde kalan paranın stüdyo ve personel masraflarını karşılayacağını açıkladı.

Boş tuvalleri müzenin “Work it Out” sergisinin bir parçası olarak sergilenmesi para ve sanatın değeri hakkında tartışmalara yol açtı.

- Advertisment -