Ana SayfaDış HaberBaşkenti ele geçiren çeteler istifasını istemişti: Haiti Başbakanı istifa etti

Başkenti ele geçiren çeteler istifasını istemişti: Haiti Başbakanı istifa etti

Porto Riko’da olan ve çetelerin ülkeye dönmesine izin vermediği Başbakan Henry, istifasının ardından hükümetin yerine gelecek geçici konsey kurulurken insanları sakin olmaya çağırdı. ‘Barbekü’ lakabıyla bilinen en güçlü çete lideri Jimmy Chérizier: “Uluslararası destekle kurulacak bir geçiş konseyi ülkeyi daha da büyük bir kaosa sürükler”

Haiti başbakanı Ariel Henry, hükümete karşı çıkan çete ayaklanmasının ülkeyi anarşiye sürüklemesi ve Kenya gezisinden dönmesini dahi engellemesinin ardından istifa etti. Şu anda Porto Riko’da bulunan Henry, devlet başkanı Jovenel Moïses’in Temmuz 2021’de Kolombiyalı paralı askerler tarafından öldürülmesinden sonra istikrarı sağlayamayan Karayip devletinde, hükümet kurulana dek ülkeyi yönetecek geçiş konseyi ihdas edildikten sonra resmen istifa edeceğini söyledi.

Henry video açıklamasında, “Bir haftadan fazla bir süredir halka karşı gerçekleştirilen her türlü şiddet eyleminde artış yaşandı: suikastlar, kolluk kuvvetlerine yönelik saldırılar, yağma, kamu ve özel binaların sistematik olarak tahrip edilmesi. Çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyuyorum. Benim başkanlığını yaptığım hükümet bu duruma kayıtsız kalamaz. Her zaman söylediğim gibi ortak vatanımız Haiti için hiçbir fedakarlık olması gerekenden büyük değildir. Tüm Haitililerden sakin olmalarını, barış ve istikrarın bir an önce geri gelmesi için ellerinden geleni yapmalarını rica ediyorum.” dedi.

Jamaika’da bir araya gelen Haitili liderler, geçici başbakanı seçecek yedi üyeli bir başkanlık konseyinin liderliğinde yeni bir geçiş hükümeti kurmak üzerinde anlaştılar ancak en son 2016’da demokratik seçimlerin yapıldığı Haiti’yi bu krizden kimin çıkaracağı belli değil.

Ariel Henry, Ekim 2022’den bu yana ülkenin polisini güçlendirmek ve düzeni korumak için BM destekli yabancı birliklerden oluşan bir görev gücü oluşturmaya çalışıyordu. Sonunda 1 Mart’ta Kenya’yla, Haiti’ye 1.000 asker göndermesine yönelik bir anlaşma imzaladı ancak Kenyalı yetkililerin salı günü yaptığı açıklamada, yeni bir hükümet açıklanana kadar konuşlandırmanın askıya alınacağını söylemesi tabloyu daha da karmaşık hale getirdi.

Ülkenin ‘Barbekü’ lakabıyla bilinen en güçlü çete lideri ve başbakan deviren ayaklanmanın lideri konumundaki Jimmy Chérizier uluslararası toplumun müdahalesini istemediğini belirterek, “Uluslararası destekle kurulacak bir geçiş konseyi ülkeyi daha da büyük bir kaosa sürükler. Ülkenin başına kimin geçeceğine ve nasıl bir hükümet modeli istediğimize biz Haitililer karar vermeliyiz. Aynı zamanda Haiti’yi şu anda içinde bulunduğu sefaletten nasıl çıkaracağımızın da çaresini yine biz bulacağız.” dedi.

- Advertisment -