Ana SayfaDış HaberBelarus lideri Lukaşenko: “Ukrayna’nın mahvolduğunu görmek acı veriyor; çatışmanın sona erdirilmesi mümkün”

Belarus lideri Lukaşenko: “Ukrayna’nın mahvolduğunu görmek acı veriyor; çatışmanın sona erdirilmesi mümkün”

Rusya lideri Vladimir Putin’in yakın müttefiklerinden Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ilk kez Ukrayna-Rusya savaşını eleştirdi: “Ukrayna’nın mahvolduğunu görmek bana acı veriyor”, “Olası barış müzakereleri ön koşul olmaksızın yürütülmeli.”

Rusya yanlısı Ukraynalı gazeteci Diana Panchenko’nun sorularını yanıtlayan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna’nın Belarus’a saldırmaması halinde hiçbir şekilde savaşa dahil olmayacaklarını söyledi ve savaşın sonlandırılması için çağrıda bulundu.

Lukaşenko, Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili şunları söyledi:

“Ukrayna sınırımızı geçmezse, savaşa katılmayacağız”

“Putin, Belarus’u bu savaşa katılmaya zorlamadı. Belarus’u bu savaşa dahil etmek, Rusya’ya hiçbir şey kazandırmaz.

Siz Ukraynalılar sınırlarımızı geçmezseniz, bu savaşa asla katılmayacağız. Ama her zaman Rusya’ya yardım edeceğiz, onlar bizim müttefiklerimiz.”

“Barış müzakereleri ön koşul olmaksızın yürütülmeli”

“Rusya’nın, Ukrayna’daki hedeflerine çoktan ulaştığına inanıyorum. Çatışmaların sona erdirilmesi hala mümkün. Olası barış müzakereleri ön koşul olmaksızın yürütülmeli. İki tarafın da müzakere masasına oturması ve Kırım’ın geleceği de dahil olmak üzere tüm konuları tartışması gerekiyor.”

“Ukrayna’nın mahvolduğunu görmek acı veriyor”

“Donbas, Herson ve Zaporijya için mücadeleye devam edebilirsiniz. Onlardan vazgeçilmesini falan söylemiyorum. Ancak başka bir yöntem seçin. Bu bölgeler için savaşırsanız, daha fazla toprak kaybedersiniz. Bu kadar büyük potansiyele sahip Ukrayna’nın mahvolduğunu görmek acı veriyor.”

- Advertisment -