Ana SayfaDış HaberBelçika'nın transseksüel başbakan yardımcısından Sunak’a: İncitici buldum

Belçika’nın transseksüel başbakan yardımcısından Sunak’a: İncitici buldum

Avrupa'nın en kıdemli transseksüel politikacılarından biri olan Belçika başbakan yardımcısı Petra De Sutter, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Muhafazakar Parti konferansında yaptığı yorumların ardından Sunak'ı "gerçek zorbalar" ile aynı hizaya gelmemeye çağırdı.

Sunak, “bazılarının söylediği gibi insanların kafasına göre cinsiyetini belirleyebileceğine yönelik zorbalığa boyun eğmeyeceğiz. Öyle bir şey yok. Erkek erkektir, kadın kadındır. Aklıselim sahibi olan herkes de bunu böyle biliyor” ifadeleriyle salondan büyük alkış almıştı.

Sunak’ın yorumları, İngiltere ve Galler’de trans bireylere yönelik nefret suçlarındaki %11’lik rekor artışın politikacılar ve medya tarafından yapılan yorumlara dayandırıldığı İçişleri Bakanlığı raporunun ardından geldi.

2020’de Avrupa’nın ilk transseksüel bakanı olan Petra De Sutter, Sunak’ın yorumlarını sosyal medyadaki eleştirerek bunları “incitici bulunduğu ve hayal kırıklığına uğradığını” ifade etti. Bu tür sözlerin transfobiye katkıda bulunduğunu ve insanların hayatını tehlikeye attığını vurgulayan de Sutter, “Trans kadınlar kadındır” diyerek bunun başkaları için bir tehdit olmadığını öne sürdü.

İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın konferans sırasında “cinsiyet ideolojisini” eleştirmesi, kendisini homofobi ve transfobiyle suçlayan önde gelen bir parti üyesinin ihraç edilmesine yol açtı.

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Steve Barclay’nin, İngiltere’deki trans hastaların erkeklere ve kadınlara özel koğuşlarda tedavi edilmesini yasaklama sözü vermesi, ılımlı Muhafazakar milletvekilleri ve LGBTQ+ savunucularının eleştirilerine yol açmıştı.

İngiltere’nin ilk transseksüel milletvekili Jamie Wallis, Barclay’in partinin sağ kanadına hitap etmek amacıyla LGBTQ+ bireyleri hedef almak yerine mevcut sorunları ele alacağını umduğunu ifade etti.

Muhafazakar Parti, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde anketlere göre rakibi İşçi Partisi’nden 20 puan geride görünüyor. Sunak’ın bu çıkışı, aradaki farkı kapatmak uğruna kültür savaşına dahil olma çabası olarak yorumlanıyor.

- Advertisment -