Ana SayfaDış HaberBeş yıl sonra gelen ilk AB toplantısı daveti: Hakan Fidan bugün Brüksel’de...

Beş yıl sonra gelen ilk AB toplantısı daveti: Hakan Fidan bugün Brüksel’de olacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün, Brüksel’deki Avrupa Birliği Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısına katılıyor. Macaristan’ın dönem başkanlığı sırasında, 5 yıldan sonra gelen bu davet; AB’nin Ankara ile diyalog arayışı olarak değerlendiriliyor. AB ülkelerinin, dönem başkanı Macaristan’ın başbakanı Orban’a tepkisi nedeniyle, toplantı Budapeşte yerine Brüksel’de yapılıyor.

Türkiye, toplantıya davetten duyduğu memnuniyeti geçen hafta Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli’nin yaptığı açıklamayla dile getirdi. Ancak toplantıda resmi kararlar alınması ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin derin bir görüş alışverişinin olması beklenmiyor.

Altı ayda bir yapılan AB ülkeleri gayriresmi dışişleri bakanları toplantıları bu sefer, AB ülkelerinin dönem başkanı Macaristan’a tepkisi nedeniyle, Budapeşte yerine Brüksel’de yapılıyor.

AB ülkelerin dışişleri bakanlarının 1974’ten bu yana her altı ayda bir düzenledikleri gayriresmi toplantılara geniş heyetlerle gidilmeyerek, görüşmelerin samimi bir atmosferde geçmesi sağlanıyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’ya savaş açmasının ardından Rusya’ya karşı sert tavrın ve ambargoların hafifletilmesini istiyor. Rusya’ya desteğinin yanı sıra Orban’ın “barış misyonu” adı altında Ukrayna, Rusya ve Çin’e son dönemde yaptığı ziyaretler AB’nin tepkisine neden oluyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen ay, Macaristan’ın boykot edileceğini ve Budapeşte’de gerçekleşecek toplantılara bakanların değil, sadece bürokratların katılacağını açıkladı.

Her ne kadar toplantı Budapeşte yerine Brüksel’de yapılıyor olsa da, 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını üstlenen Macaristan’la Türkiye arasındaki iyi ilişkiler de bu davetin nedenleri arasında görülüyor.

Türkiye, resmi kararların alınmayacağı bugünkü toplantıya AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell tarafından davet edildi.

- Advertisment -