Ana SayfaDış HaberBeyaz Saray, Gazze konusunda vites değiştiriyor: Biden ve Harris'ten İsrail'e art arda...

Beyaz Saray, Gazze konusunda vites değiştiriyor: Biden ve Harris’ten İsrail’e art arda “itidal” çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde Gazze'deki çatışmalara ara verilmesini istedi. Beyaz Saray, iki liderin insani yardım için çatışmalara yönelik "taktiksel duraklamaları" ve rehinelerin serbest bırakılması olasılığını konuştuklarını açıkladı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog'a "Batı Şeria'daki şiddetten aşırılıkçı yerleşimcileri sorumlu tutmaları" gerektiğini söyledi.

Axios’un iki ABD’li ve İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yaptığı telefon görüşmesinde, çatışmalara üç günlük bir ara verilmesinin bazı rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

ABD’li yetkiliye atıfta bulunan Axios, ABD, İsrail ve Katar arasında görüşülen teklif kapsamında Hamas’ın 10-15 rehineyi serbest bırakacağını ve bu duraklamayı tüm rehinelerin kimliklerini doğrulamak ve rehinelerin adlarının bir listesini teslim etmek için kullanacağını bildirdi.

Beyaz Saray’dan Pazartesi günü açıklamada, Biden ve Netanyahu’nun “sivillere devam eden çatışma alanlarından güvenli bir şekilde ayrılma fırsatı sağlamak için (çatışmalara yönelik) “taktiksel duraklama” ihtimallerini görüştükleri” ifade edilmişti.

Başkan Yardımcısı Harris ise, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile yaptığı görüşmede, İsrail-Hamas savaşı sırasında sivillerin korunmasının ve uluslararası insancıl hukuka saygı göstermenin arttığını vurguladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Harris’in İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde, Batı Şeria bölgesinde “istikrarı ve güvenliği artırma” ve “aşırılıkçı yerleşimcileri şiddet eylemlerinden sorumlu tutma” ihtiyacını vurguladığı belirtildi.

Harris ayrıca sivillerin yaşamını korumanın ve uluslararası insancıl hukuka saygı duymanın önemini vurguladı.

Açıklamada, “Başkan Yardımcısı, sivilleri korumanın ve uluslararası insani hukuka saygı göstermenin önemini vurguladı ve Gazze’deki sivillere yönelik insani yardım dağıtımını daha da artırma zorunluluğunun altını çizdi” ifadesi kullanıldı.

- Advertisment -