Ana SayfaDış HaberBiden ile Netanyahu’nun gergin telefon konuşması: ‘Derhal ateşkes’ istedi. İsrail, sınırı ‘geçici...

Biden ile Netanyahu’nun gergin telefon konuşması: ‘Derhal ateşkes’ istedi. İsrail, sınırı ‘geçici olarak’ yardımlara açtı

Joe Biden, Benjamin Netanyahu’yla yaptığı yarım saatlik ‘yoğun ve gergin’ telefon konuşmasında ‘derhal ateşkes’ istediğini söyledi. Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “Görmeyi istediğimiz değişikliği göremezsek, bizim politikamızda değişiklik olur” dedi. İsrail Gazze’nin kuzey sınırını ‘geçici olarak’ yardımlara açtı. BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail’e silah satışının durdurulması çağrısını ihtiva eden tasarıyı görüşüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yla yaptığı 30 dakikalık telefon görüşmesinde, Washington’ın Gazze savaşına ilişkin politikasının İsrail’in Filistin topraklarındaki yardım görevlilerini ve sivilleri korumasına bağlı olduğunu söyledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın ayrıca Netanyahu’ya Gazze’de “derhal ateşkes” sağlanmasını söylediği belirtildi. Beyaz Saray, Biden’ın Netanyahu’ya yaptığı uyarıya rağmen ABD’nin İsrail’in kendini savunmasına verdiği desteğin “güçlü” olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın uyarısından saatler sonra yapılan duyuruda, İsrail’in kuzey Gazze sınırından “geçici” yardım teslimatına izin vereceği belirtildi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, “İsrail, Aşdod ve Erez kontrol noktası aracılığıyla insani yardımın geçici olarak teslim edilmesine izin verecek. Bu yardım, insani krizi önleyecektir ve mücadelenin devamını sağlamak ve savaşın hedeflerine ulaşmak için gereklidir” ifadelerine yer verildi. Duyuru, İsrail’in ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen’ın yedi çalışanını öldüren saldırının sorumluluğunu üstlenmesinin ardından İsrail üzerindeki uluslararası baskının arttığı bir döneme tesadüf ediyor.

Aralarında İngiltere Yüksek Mahkemesi’nden emekli üç yargıcın da bulunduğu 600’den fazla İngiliz hukukçu, hükümete İsrail’e silah satışını durdurma çağrısında bulunmuştu. Bugün de BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail’e silah satışının durdurulması çağrısını ihtiva eden tasarıyı görüşüyor. Eğer metin kabul edilirse, BM’nin en üst düzey insan hakları organı, Gazze’deki savaşla ilgili şimdiye kadar ilk kez doğrudan tavır almış olacak.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana yaptığı saldırılarda 33 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 75 binden fazla Filistinli yaralandı.

- Advertisment -