Ana SayfaDış HaberBloomberg: Türkiye, BRICS'e resmen başvurdu

Bloomberg: Türkiye, BRICS’e resmen başvurdu

Bloomberg: “Türkiye, Batı'nın ötesinde ittifaklar kurmak için BRICS’e üyelik başvurusunda bulundu.” Adını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan alan BRICS’e bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır da katılmıştı. Grubun genişlemesi için karar 22-24 Ekim tarihleri arasında Rusya'nın Kazan kentindeki zirvede alınacak.

Türkiye’nin BRICS’e katılmak için resmi başvuruda bulunduğunu öne sürdü. bu kararı aldığı iddia edildi.

Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye, BRICS’e katılmak için resmen başvuruda bulundu.

Haberde söz konusu kaynakların, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminin görüşü jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ekonomilerden uzaklaştığı yönünde” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Bu doğrultuda kaynaklar, Türkiye’nin yeni diplomatik atılımının, “NATO’nun kilit bir üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ederken, çok kutuplu bir dünyada tüm taraflarla bağlarını geliştirme arzusunu yansıttığını” dile getirdi.

Türkiye’nin BRICS’e katılma başvurusunu birkaç ay önce, Avrupa Birliği’ne katılma çabalarında ilerleme kaydedilmemesinden duyulan hayal kırıklığı nedeniyle yapıldığı vurgulandı.

Adını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan alan BRICS grubu, gelişmekte olan en büyük ekonomilerden bazılarını içeriyor.

Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır da BRICS’e katılmıştı.

Grubun genişlemesi 22-24 Ekim tarihleri arasında Rusya’nın Kazan kentinde yapılacak zirvede ele alınacak.

Malezya, Tayland ve Azerbaycan gruba katılmak isteyen diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Haziran ayında BRICS dışişleri bakanları toplantısına katılmıştı. Yaptığı bir konuşma sırasında Türkiye’nin BRICS’e katılmak isteyip istemeyeceği sorulan Fidan, “elbette isteriz, neden istemeyelim?” demişti.

Kremlin: Türkiye BRICS’e katılmak istiyor, doğru

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Bloomberg’in haberiyle ilgili “Evet, gerçekten de Türkiye BRICS’e katılmaya ilgi gösteriyor, bunu uzun zamandır duyurdular” açıklamasını yaptı.

- Advertisment -