Ana SayfaDış Haber“BM okulu bile artık güvenli değil”: ABD, İsrail’den BM okulu katliamı için...

“BM okulu bile artık güvenli değil”: ABD, İsrail’den BM okulu katliamı için tam şeffaflık istedi

İsrail’in BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın yönettiği okula düzenldiği saldırının görgü tanıkları anlatıyor: Demir parçalarının uçuştuğunu, her şeyin çöktüğünü gördüm. Tüm kırmızı çizgiler geçildi. BM okulunda bile güvende değiliz.” ABD, İsrail'e, 'en az 35 kişinin' öldürüldüğü BM okulu saldırısında tam şeffaflık çağrısı yaptı.

Gazze’nin orta kesimlerindeki Nuseyrat mülteci kampındaki BM okulunda yatak odasına çevrilmiş bir sınıfta çocuklar moloz yığınları ve kan lekeli şiltelerin üzerinde yürüyor.

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın yönettiği okulda Perşembe sabah erken saatlerde İsrail’in düzenlediği saldırıda en az 45 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Evlerinden edildikten sonra okula sığınan yüzlerce kişiden biri, Gazze kentinden gelen Naim el Dadah “Demir parçalarının uçuştuğunu, her şeyin çöktüğünü gördüm. Başımıza gelen tasavvur edilemez. Tüm kırmızı çizgiler geçildi. BM okulunda bile güvende değiliz. Dünya bize çifte standartla davranıyor. İsrail tüm uluslararası yasaları ihlal etti” diyor.

İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Peter Lerner, Nuseyrat’taki okulda üslenmiş bazı Filistinli militanların 7 Ekim’de İsrail 1200 kişinin öldürüldüğü ve Gazze’deki savaşı tetikleyen saldırıya karıştıklarını ileri sürdü. Ancak Sözcü bu iddiaya dayanak olacak herhangi bir kanıt sunmadı.

Sözcü, İsrail Ordusu’nun sivillerin zarar görmemesi için adımlar attığını ileri sürerken, “Aslında bu saldırıyı iki kez iptal de ettik” dedi.

BM okulunda kalanların bazıları Gazze’nin kuzeyinden geldiklerini ve savaşın başlangıcında İsrail Ordusu’nun tahliye talimatlarına uyarak güneye geçtiklerini ve geçen ay da Refah’ta başlayan saldırıyla yeniden yerlerinden olduklarını anlattı.

BM okulunun bahçesinde ceset torbaları ve battaniyeler içindeki 20’den fazla ceset sıralandı. BBC ile çalışan bir gazeteci, ölmüş oğullarının başlarını ve ellerini tutan birkaç kadının görüntülerini çekti.

Muhammed adlı kuzeni öldürülen genç İbrahim Lulu “Çok zor bir geceydi” diyerek anlatmaya başlıyor:

“Kardeşlerim ve arkadaşlarım birlikte oturuyorduk ve sonra birden bir patlama oldu. Duvara karşı oturduğum için şilte beni korudu. Tüm bedenler parçalanmıştı.”

ABD, İsrail’e, ‘en az 35 kişinin’ öldürüldüğü BM okulu saldırısında tam şeffaflık çağrısı yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail’in öldürdüğünü iddia ettiği Hamas militanlarının kimliklerin kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi.

Miller ayrıca “İsrail hükümeti bu saldırıyla ilgili, ölenlerin adları da dahil daha fazla bilgi vereceğini söyledi. Bu bilgiyi kamuoyuna açıklarken tamamen şeffaf olmalarını bekliyoruz” dedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, dün akşam saldırıda öldürüldüğünü söylediği dokuz Hamas ve İslami Cihat savaşçısının isimlerini açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan Hamas sözcüsü Ismail al-Thawabta, “İsrail, yerinden edilmiş düzinelerce insana karşı işlediği acımasız suçu haklı çıkarmak için hikayeler uyduruyor” dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) adlı yardım kuruluşu, Salı gününden bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 70 cesedin yerel bir hastaneye getirildiğini aktarıyor.

Yardım kuruluşunun Gazze’deki ekibi, bölgedeki işler durumda az sayıda sağlık tesisinden biri olan El Aksa hastanesindeki durumu “kıyamet gibi” olarak tanımlıyor.

Netanyahu, ABD Kongresi’nde konuşacak

NBC News’in yetkililere dayandırdığı habere göre İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongre’sinde yapacağı konuşmanın tarihi 24 Temmuz olarak netleşti. Netanyahu’nun 2015’te Kongre’de yaptığı konuşmayı 58 Demokrat Kongre üyesi boykot etmişti, bazı Kongre üyeleri Netanyahu’yu bu kez de boykot edeceklerini dile getirdi.

- Advertisment -