Ana SayfaDış HaberBolivya’da darbe girişimi başarısız oldu, darbenin lideri canlı yayında tutuklandı

Bolivya’da darbe girişimi başarısız oldu, darbenin lideri canlı yayında tutuklandı

Bolivya’da darbe girişimi bastırıldı. Darbenin lideri general Juan José Zúñiga, canlı yayında açıklama yaparken tutuklandı. Ülkenin solcu devlet başkanı Luis Arce, basın toplantısı düzenledi, askeri güçlerin kışlalarına döndüğünü duyurdu.

Bolivya’da Çarşamba günü, önemli hükümet binalarının bulunduğu La Paz’daki Murillo Meydanı’nı kapatan ve başkanlık sarayının etrafını çeviren askerler geri çekildi.

Gün içinde zırhlı araçlar ve silahlı birlikler, ülkenin yönetimsel başkenti La Paz’ın merkezini ele geçirdi.

Devlet Başkanı Luis Arce, sosyal medyada bunların düzensiz ordu birlikleri olduğunu ve “darbe girişiminde” bulunduklarını söyledi.

Bu girişimi kınayan Arce “Demokrasiye saygı duyulmalı” dedi.

Ardından birliklerin dağıldığı ve polisin meydanın kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

Hükümette değişiklikler olacağını ancak Başkan Arce’yi “tanıdığını” söyleyen, meydanın kontrolünü ele geçiren birliklerden sorumlu General Juan Jose Zuniga gözaltına alındı.

Askerlerin, Zuniga’nın yerine atanan General Jose Wilson Sanchez’in emriyle geri çekildiği bildirildi.

Eski solcu başkan Evo Morales’in gelecek sene yapılacak seçimlerde, eski müttefiki Arce’ye karşı yarışmayı planladığı yönündeki açıklamalarıyla ülkede gerginlik arttı. Hem iktidardaki sosyalist parti hem de ülke genelinde siyasi belirsizlik hakim.

Askerler başkanlık sarayının etrafını sardığı sırada, Bolivya hükümetinden bakan Maria Nela Prada, Facebook hesabında hükümet binasının penceresinden durumu gösteren bir video paylaştı.

“Halkın sarayındayım. Gördüğünüz gibi burası silahlı tanklar ve birliklerin ele geçirdiği Murillo Meydanı” dedi.

General Juan Jose Zuniga, Murillo Meydanı ele geçirildikten sonra “Bu vatanı kurtaracağız” dedi, ordunun “gerçek demokrasiyi yeniden kurmayı amaçladığını” söyledi.

Ayrıca, hapisteki eski lider Jeanine Anez de dahil olmak üzere “siyasi mahkumların” serbest bırakılacağını ekledi.

Ardından Başkan Arce, sarayının dışında silahlı askerler varken bir konuşma yaparak “Bugün ülke bir darbe girişimiyle karşı karşıya” dedi. “Bolivya halkının demokrasi adına darbeye karşı örgütlenmesine ve harekete geçmesine ihtiyacımız var” sözlerini ekledi.

“Darbe girişimlerinin Bolivya’da bir kez daha can almasına izin veremeyiz” dedi.

Arce, darbe girişiminden önce, General Zuniga’nın görevden alınmasının planlandığını söyledi.

Birkaç saat sonra askerlerin meydandan çekildiği ve polisin meydanın kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

la paz

General, Pazartesi günü televizyonda, gelecek yıl yeniden aday olması halinde eski solcu başkan Evo Morales’i tutuklayacağını söylemişti.

Morales, 2019 seçimlerine hile karıştırıldığı iddiaları üzerine yapılan protestoların ardından genelkurmay başkanının kendisini istifaya çağırması üzerine başkanlıktan ayrılmıştı. Sonraki günlerde ülkede istikrarsızlık hakimdi.

Arce, bu dönemin ardından başkan seçilmişti.

Eskiden müttefik olan Morales şu anda Arce’e karşı çıkıyor ve gelecek sene yapılacak seçimlerde ona karşı aday olmayı planlıyor.

4 soruda Bolivya’daki darbe girişimi

Bolivya lideri Arce, “Kazandığımız demokrasiyi hiç kimse elimizden alamaz” dedi (AP)

Bolivya’da yaşanan darbe girişimi dünya gündemine oturdu. Devlet Başkanı Luis Arce, halkı sokağa çağırırken, eski ordu komutanı Juan Jose Zuniga yakalandı.

Arce, hükümet sarayından yaptığı konuşmada kendisine destek verenlere teşekkür ederek “Bir daha böyle darbe girişimlerinin olmasına izin veremeyiz. Yaşasın demokrasi, kahrolsun darbeler” ifadelerini kullandı.

1 – Neler yaşandı?

Zuniga’nın emriyle dün bir grup zırhlı araç, başkent La Paz’da önemli hükümet binalarının yer aldığı Murillo Meydanı’nı kapattı ve şehir merkezini ele geçirdi.

Askerler daha sonra hükümet sarayının kapılarına dayanarak içeri girmeye çalıştı.

2 – Darbe girişimini kim planladı?

Amerikan haber ajansı AP, hükümet sarayını kuşatan düzensiz ordu birliklerinin başındaki Zuniga’nın, gözaltına alınırken darbe emrini doğrudan Arce’nin verdiğini öne sürdüğünü aktardı.

Eski komutan, gazetecilere şunları söyledi:

Başkan bana, ‘Durum çok berbat, çok kritik. Popülerliğimi artırmak için bir şeyler hazırlamam gerekiyor’ dedi.

Zuniga, bunun üzerine yaptıkları görüşmede Arce’ye “Zırhlı araçları da sokağa çıkaralım mı?” diye sorduğunu, Arce’nin de buna onay verdiğini savundu.

Öte yandan Adalet Bakanı Ivan Lima, Zuniga’nın söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını savunarak, eski komutan hakkında gereken cezanın verileceğini söyledi.

Zuniga hakkında başlatılan davanın detayları henüz bilinmiyor. Ancak Lima, “demokrasiye ve Anayasa’ya saldırdığı” gerekçesiyle yargılanacak Zuniga’ya 15 ila 20 yıl hapis cezası verilebileceğini belirtti.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan Florida Uluslararası Üniversitesi’nden Bolivyalı Eduardo Gamarra ise bu olayın, 2025’te düzenlenecek seçimler öncesinde Arce’yi siyasi rakiplerine karşı daha avantajlı bir konuma getirebileceği yorumunu yaptı.

bolivya-3.jpg
Zuniga, darbe emrini Arce’nin verdiğini savundu (AP)

3 – Kalkışmanın arka planında neler var?

Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian, 2025’te yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde ülkede gerginliğin bir süredir arttığına dikkat çekti.

Bolivya’yı 2006-2019’da yöneten eski Devlet Başkanı Evo Morales, eylülde yaptığı açıklamada MAS içindeki bölünmelerle mücadele etmek için 2025 seçimlerinde aday olmayı planladığını duyurdu.

MAS içerisindeki ayrışmalar, 2022’nin sonuna doğru bazı bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve hükümet eleştirileriyle ortaya çıktı. MAS üyelerinden bir kısmı seçimlerde Morales’i diğer kısmı da Arce’yi destekleyeceğini bildirdi.

Diğer yandan Morales, 2019 seçimlerine hile karıştırıldığı iddiaları üzerine yapılan protestoların ardından genelkurmay başkanının kendisini istifaya çağırması üzerine başkanlıktan ayrıldı.

Darbe ekibine öncülük eden Zuniga ise 2025 seçimleri için aday olması halinde Morales’i engelleyeceğini söyledi.

Siyasi gerginliklere ek olarak ülkede yaşanan döviz krizi ve ekonomik sıkıntılar da son dönemde tansiyonu artırdı.

bolivya 2.jpg
Arce’nin çağrısıyla sokağa inen göstericilere polis müdahale etti (AFP)

4 – Nasıl tepkiler geldi?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gece Bolivya’da hükümete yönelik “darbe girişimi olduğuna dair haberlerden” derin endişe duyulduğunu bildirmişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de bugünkü açıklamasında, “Bolivya’da demokratik düzeni ve seçilmiş hükümeti destekliyoruz. Bolivya halkının demokratik iradesinin yanındayız” ifadesini kullandı.

ABD de Bolivya’daki askeri kalkışmaya ilişkin sükunet ve itidal çağrısında bulundu.

Darbe girişiminin ardından Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) Dönem Başkanı ve Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro, üye ülkeleri acil toplantıya çağırdı.

Castro, basına yaptığı açıklamada, Bolivya’daki darbe girişimini kınadı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Bolivya’daki hükümete yönelik darbe girişimini kınadıklarını bildirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Bolivya’daki askeri kalkışmaya tepki göstererek Arce’ye tam destek verdi.

Avrupa Birliği (AB) de Bolivya’da “seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik her türlü girişimi” kınadığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Bolivya’daki darbe girişimine ilişkin açıkalamsında “Demokratik kurumlara ve meşru hükümete yönelik saldırıyı kınıyoruz” dedi.

- Advertisment -