Ana SayfaDış Haber“Bu bir şakaydı”: İspanya uçağına binmeden önce Taliban şakalı mesaj attı, İngiliz...

“Bu bir şakaydı”: İspanya uçağına binmeden önce Taliban şakalı mesaj attı, İngiliz istihbaratı uyardı, İspanya Eurofighter yolladı

Pakistan asıllı İngiliz Aditya Verma, 2022’de İngiltere’den İspanya’ya giden yolcu uçağına binmeden önce arkadaşlarına "Uçağı patlatmaya giderken (Taliban üyesiyim)" mesajı attı. Mesajı uçak Fransa üzerindeyken keşfeden İngiltere istihbaratı, İspanya’ya uyarı gönderdi. İspanya, uçağa eşlik etmesi için bir Eurofighter havalandırdı. İspanya Savunma Bakanlığı’nın Eurofighter’ın kalkış masrafı olarak 95 bin Euro tazminat talep ettiği Verma, mahkemeye çıktı: “Bu bir şakaydı”

Pakistan asıllı İngiltere vatandaşı Aditya Verma (19), Temmuz 2022’de Londra’daki Gatwick Havalimanı’nda İspanya’nın Minorka Adası’na giden yolcu uçağına binmeden önce Snapchat’teki arkadaş grubuna fotoğrafını “Uçağı patlatmaya giderken (Taliban’ın bir üyesiyim)” mesajıyla birlikte attı.

Havalimanının kablosuz internet ağında uyarıya neden olan Snapchat mesajını uçak Fransa üzerindeyken keşfeden İngiltere istihbaratı, uçağın ineceği İspanya’nın makamlarına uyarı gönderdi.

İspanya Savunma Bakanlığı, yolcu uçağına eşlik etmesi için bir Eurofighter savaş uçağı gönderdi.

İki gün gözaltında tutuldu

Seferin sonunda yolcu uçağı Minorka’daki havalimanında detaylı aramadan geçirildi ve Verma gözaltına alındı. İki gün gözaltında tutulan genç, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.

Bath Üniversitesi’nde ekonomi bölümünde okuyan Verma, ülkesi İngiltere’ye döndüğünde iç istihbarat teşkilatı MI5 ve dış istihbarat ajansı MI6 görevlileri tarafından sorguya çekildi. Verma’nın Taliban ya da başka bir İslamcı örgütle bağlantısı hakkında bir delile ulaşılamadı.

İspanya Savunma Bakanlığı, 95 bin Euro talep ediyor

Verma, 22 Ocak Pazartesi günü de İspanya Ulusal Mahkemesi’nde hakim karşısında çıktı.

İspanya Savunma Bakanlığı, Verma’dan Eurofighter’ın havalanmasının masrafı olarak 95 bin Euro’yu ödemesini talep ediyor.

Mahkemede Snapchat mesajı için “Bu bir şakaydı” diyen Verma, birlikte seyahat etmekte olduğu arkadaşlarının kendisine Pakistanlı olması nedeniyle yaptığı esprilere karşılık bir şaka yaptığını söyledi. Avukatları, İngiliz istihbarat servislerinin öğrencinin özel mesajlarına erişerek haklarını ihlal ettiğini savundu.

Verma, uçaktayken Eurofighter’ı gördüğünü ve Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle bir tatbikat olabileceğini düşündüğünü, kendisinin attığı Snapchat mesajıyla ilgili olarak orada bulunduğunun hiç aklına gelmediğini söyledi.

- Advertisment -