Ana SayfaDış HaberBu kez hayat diziyi taklit etti: Succession dizisinin finalinden dört ay sonra...

Bu kez hayat diziyi taklit etti: Succession dizisinin finalinden dört ay sonra baba Murdoch da final yaptı

Avustralyalı medya devi Rupert Murdoch Fox News ve News Corp. şirketlerinin başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. 92 yaşındaki Murdoch, oğlu Lachlan’ın her iki şirketin başına geçeceğini açıkladı.

Çalışanlarına gönderdiği bir duyuruda Murdoch, her iki şirketin de onursal başkanı olacağını ve “farklı roller” üstlenmesi için “doğru zamanın geldiğini” söyledi.

1996 yılında Fox News’u kuran Murdoch, birkaç ay önce Fox News ile News Corporation şirketini birleştirme planından vazgeçmişti. 

Murdoch, istifasını açıkladığı duyuruda “Şirketlerimiz benim olduğum gibi çok sağlıklı. Fırsatlarımız ticari zorluklarımızın çok ötesinde. Gelecek yıllar konusunda iyimser olmak için çok fazla nedenimiz var. Ben kesinlikle öyleyim ve olanlara katılmak için burada olmayı planlıyorum” dedi.

Murdoch’ın kararı akla aileden Succession (“Veraset”) dizisini getirdi.

Dizinin yazarı Jesse Armstrong, aile bireyleri ve dizideki karakterler arasında belli başlı farklılıklar olmasına ve Redstone’lar ile Maxwell’ler gibi ailelerden de etkilenmesine rağmen serinin başlıca ilham kaynağının Murdoch’lar olduğunu doğrulamıştı.

Murdoch ailesinin dizideki Roy’larla arasındaki benzerlikleri görmemek zor. Her iki aile de yaşlanan bir baba, onun üç yetişkin çocuğu ve dijital çağa uyum sağlayan bir medya imparatorluğu etrafında şekilleniyor.

Rupert Murdoch, News Corporation’ı 1960’lardan başlayarak İngiltere’de The Sun ve The Times gazetelerini, ABD’de ise medyada The Wall Street Journal ve Fox News’u, Hollywood’da da 20th Century Fox’u içeren küresel bir dev haline getirdi.

Yalnızca bu ülkelerde değil, dünyanın birçok yerinde siyasetçiler, seçim sonuçlarını etkileyebildiğine inandıkları için Murdoch’un desteğini almak istiyordu.

Dördü kız altı çocuğu olan Rupert Murdoch, oğulları Lachlan ve James’i veraset potansiyel varisleri olarak yetiştirdi. Ancak kadınların liderlik vasfından şüphe duyduğu için önceleri kızı Elisabeth’i bunun dışında tuttu. Yıllar sonra “şirketi devralmayı kesinlikle istemediğini” söyleyen Elisabeth, babasının kadınlarla alakalı fikrinin zamanla değiştiğini söylüyor.

1990’ların sonlarına gelindiğinde şirketin veliahtı Lachlan olarak görülüyordu. Ancak 2005 yılında Fox News’un başındaki Roger Ailes ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından 2014 yılında babasıyla birlikte News Corp’un ve 20th Century Fox’un başına geçene dek aile şirketini bıraktı.

Oğullar arasından daha liberal olan James, Fox News’un marjinal sağa kayması ve iklim değişikliğini reddeden haberleri nedeniyle 2020’de News Corp yönetim kurulundan ayrıldı.

Elisabeth, sektörde çeşitli üst düzey görevlerde bulunduktan sonra 2000 yılında kendi yapım şirketi Shine’ı kurdu. News Corp daha sonra 2011’de Shine’ı satın aldı.

Murdoch ailesi içindeki entrikalar, Succession’daki Roy ailesinin dinamiklerine çok benziyor.

Vanity Fair’in Nisan ayında haberleştirdiği entrikalar, Rupert’ın uzun süredir veraset sürecine kafa yorduğunu gösteriyor. Buna göre Rupert, en yetenekli varisi “Darwinci bir mücadelenin” belirleyeceğini düşünüyordu.

James’in, Rupert öldükten sonra kız kardeşleriyle birlikte Lachlan’a meydan okumak için fırsat kolladığı yönünde spekülasyonlar bile ortaya çıktı.

Dizide Kendall Roy’un yaptığına benzer olarak, James’in de Succession senaristlerine aile içinden hikayeler sızdırmış olabileceğine dair söylentiler dolaşıyordu. Bu durum Rupert’ın karısıyla yaptığı boşanma anlaşmasında, “dışarıya hikaye fikirleri sunmasını” engelleyen şartlara yer verilmesine yol açtı.

Halihazırda Fox Corporation and Nova Entertainment’ın başında olan Lachlan’ın varis ilan edilmesine kesin gözle baklıyordu. Ancak Rupert Murdoch’ın ölümüyle birlikte hisselerinin altı çocuğuna devredilmesi, imparatorluğun geleceğinde kimlerin söz sahibi olacağına ilişkin yeni bir mücadeleye zemin hazırlayabilir.

- Advertisment -