Ana SayfaDış HaberÇetelerin Başbakan’ı istifa ettirdiği Haiti’de yağmalar başladı

Çetelerin Başbakan’ı istifa ettirdiği Haiti’de yağmalar başladı

Haiti çete şiddeti dalgasıyla yaşadığı kaosu henüz atlatamadı. Bazı hükümet ve yardım kuruluşları hafta sonu hükümet tesislerinin ve yardım malzemelerinin yağmalandığını bildirdi. UNICEF’e göre, Haiti’de her 3 çocuktan 2’si insani yardıma muhtaç.

Çeteler, Haiti’yi son haftalarda başbakanın istifasını alacak kadar kasıp kavurdu, önemli özel kurumlara, kamu binalarına saldırdı ve uluslararası havaalanını kapattı. Kaos, pek çok Haitiliyi açlığın eşiğine getirdi ve çok daha fazlasını da yine açlık, yoksulluk ve umutsuzlukla tehdit ediyor.

UNICEF, başkent Port-au-Prince’in geçen hafta çeteler tarafından ele geçirilen ana limanında “hayata döndürme cihazları ve ilgili ekipmanlar da dahil olmak üzere anne, yenidoğan ve çocukların hayatta kalması için gerekli malzemeleri” içeren konteynerlerin yağmalandığını söyledi. UNICEF’in Haiti temsilcisi Bruno Maes yaptığı açıklamada, “Çocuklara hayat kurtaran destek için gerekli olan malzemelerin yağmalanması derhal sona erdirilmeli ve insani yardım erişiminin güvenliği sağlanmalıdır” dedi ve “her 3 çocuktan 2’sinin insani yardıma muhtaç” olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler attığı tweet’te buna dikkat çekerek, “3 milyon çocuk ülkedeki kargaşa, yoksulluk, yetersiz beslenme ve hastalıktan dolayı gelecekleri ve sağlıkları tehlikede olduğu için insani yardıma ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.

Yardım kuruluşu, yağma ve genel şiddetin, ülkenin en savunmasız kesimlerinden bazılarını temel ihtiyaçlardan daha da mahrum bıraktığını ve bu durumun “çocukların bunlara en çok ihtiyaç duyduğu kritik bir zamanda” geldiğini söyledi. Aynı gün Guatemala Dışişleri Bakanlığı, Haiti’deki fahri konsolosluğun basıldığını söyledi ancak hasar veya hırsızlıkla ilgili herhangi bir ayrıntı vermedi ve bu hadiseden kimin sorumlu olduğunu söylemedi.

Bakanlık, komşu Dominik Cumhuriyeti’nde bulunan Haiti Guatemala Büyükelçiliğine “son dört veya beş yılın vesikalarının önceden aktarıldığını” söyledi. Kaos Haiti için yeni değil ancak son dönemdeki ayaklanma, şiddetin dozu ve çapı nedeniyle Haitililer için özellikle akılda kalıcı oldu. Yaşanan şiddet ve kaos, Haiti hükümetini zorda bıraktı ve Başbakan Ariel Henry’nin, çetelerin temel talebi olarak istifa etme sözü vermesine yol açtı.

ABD, Amerikan Büyükelçiliği’nin güvenliğini artırmak ve üst düzey ABD hükümet yetkililerinin ayrılacağı yönündeki spekülasyonları ortadan kaldırmak için askeri güçlerini bölgeye göndermişti. Haiti’nin Port-au-Prince’teki ana havaalanı çete saldırıları sonrasında kapalı kalırken, ABD Dışişleri Bakanlığı, daha az kaotik kuzey şehri Cap-Haïtien’den Amerikan vatandaşlarına sınırlı charter uçuşları sunacağını söyledi. Ancak ABD vatandaşlarını, “Uçuş fikrini yalnızca Cap-Haïtien Havaalanı’na güvenli bir şekilde ulaşabileceğinizi düşünüyorsanız düşünmelisiniz” şeklinde uyardı.

- Advertisment -