Ana SayfaDış HaberÇEVİRİ | Amerika 2024’e bu yeni yasalarla girdi: Cinsiyet ayrımsız oyuncak reyonları,...

ÇEVİRİ | Amerika 2024’e bu yeni yasalarla girdi: Cinsiyet ayrımsız oyuncak reyonları, karartılmış plakalar, kitap sansürüne yasaklar

2024'e girerken yeni yıl ABD'nin çeşitli eyaletlerinde yeni yasaları da beraberinde getiriyor. Demokratların yönettiği Kaliforniya’da cinsiyet ayrımı gözetmeyen oyuncak reyonlarını resmen zorunlu olacak. Illinois, yeni yıla ideolojik nedenlerle kitaplara erişimi kısıtlayan kütüphaneleri cezalandıran yasayla girdi. Minnesota'da artık plaka “karartmak", spor takımı ya da öldürülmüş yakınlarının fotoğraflarını plakaya koymak serbest.

Cinsiyet Ayrımı Gözetmeyen Oyuncak Reyonları

Kaliforniya, büyük perakendeciler için cinsiyet ayrımı gözetmeyen oyuncak reyonlarını resmen zorunlu kılacak.

Demokratların tarafında olan Kaliforniya eyaleti, 2021’de ülkede böyle bir yasayı kabul eden ilk eyalet oldu. Yasa, 500 veya daha fazla çalışanı olan perakende mağazalarının oyuncak ve çocuk bakım ürünlerini (kıyafetler hariç) “perakendecinin takdirine bağlı olarak etiketlenmiş … geleneksel olarak kız veya erkek çocuklar için pazarlanıp pazarlanmadığına bakılmaksızın” cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir bölümde satması gerektiğini belirtiyor.

Perakendeciler, geleneksel olarak özellikle kız veya erkek çocuklara yönelik pazarlanan diğer oyuncakları ve çocuk bakım ürünlerini satmaya devam edebilecekler.

Doğum Kontrolüne Daha Geniş Erişim Yasası

HRA Pharma’nın ürünü Opill, Gıda ve İlaç İdaresi’nin geçen yıl reçetesiz satılacak olan günlük doğum kontrol haplarının ilki olarak onaylamasının ardından eczanelerde satışa sunulacak.

NewYork-Presbyterian Lower Manhattan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji Şefi Dr. Julia Cron, daha önce Axios’a yaptığı açıklamada, doğum kontrol haplarına erişimin önündeki engellerin azaltmasının ve erişilebilirliğin artmasının “oyun değiştirici” olarak görüldüğünü belirtmişti. 

Aralarında Montana ve Nevada’nın da bulunduğu bir dizi eyalet, insanların doğum kontrolüne erişimine geniş kapsamlı olarak izin veriyor.

New Jersey’de, eczacıların reçete olmaksızın kendi kendilerine hormonal doğum kontrol hapı vermelerine izin veren düzinelerce eyalete katılacak. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri istenmeyen gebeliklerin doğum kontrolüne yönelik karşılanmamış ihtiyaçla yakından bağlantılı olduğunu söylüyor. Uzmanlar Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’nin bu hamlesinin istenmeyen gebelik oranını düşürmeye yardımcı olmasını umuyor.

Kitap Yasakları Kalkıyor

Illinois, muhafazakârların genellikle ırk veya LGBTQ+ konularını ele alan metinlere erişimi kısıtlama çabalarının arttığı geçen yılki kitap yasağını ve bu yasağı uygulayan kütüphaneleri cezalandıran bir yasayı kabul eden ilk eyalet oldu.

Vali J.B. Pritzker, “partizan veya doktriner” nedenlerle kitapları yasaklayan halk kütüphanelerini devlet fonlarından yararlanamaz hale getiren yasa tasarısını imzaladı.

PEN Amerika’ya göre, geçen yıl bildirilen 1.400’den fazla kitap yasağı vakasının %74’ü avukatlık gruplarının organize çabaları, seçilmiş yetkililer veya yürürlüğe giren yasalarla yakından bağlantılı.

Yönetim, politika yapıcılara, okul kurullarına ve bölge yöneticilerine kitapları kısıtlamak yerine onları sürece dahil etmek ve yasaklanan kitapları takdir etmek için çeşitli nedenleri dikkate almalarını tavsiye etti.

Asgari Ücret Yasası

Asgari ücret 1 Ocak itibariyle 22 eyalette arttı. Axios’tan Emily Peck’in haberine göre, asgari ücretle çalışan Amerikalılar için asgari ücret artışı otomatik bir zam anlamına geliyor.

En düşük gelirliler için asgari ücret seviyesinin yükseltilmesi genellikle işverenlerin ücret çizelgelerini yukarı doğru ayarlamaları gerektiğinden, asgari ücretten biraz daha fazla kazananların ücretlerini arttırmakla sınırlı kalıyor. Üç eyalet ve Washington, D.C. yılın ilerleyen dönemlerinde ücretleri artırmaya hazırlanıyor.

Daha Katı Silah Mevzuatı

Michigan’da Demokratların liderliğindeki Senato geçen yıl silah kaynaklı şiddetin azaltılması amacıyla bölge sakinlerinin silah sahibi olmalarına ilişkin yasal düzenlemelerin genişletilmesini öngören bir paketi onayladı.

Silah güvenliği teklifleri arasında güvenli muhafaza yasaları, daha geniş kapsamlı sicil kontrolleri ve genişletilmiş Kırmızı Bayrak yasaları (silah kontrolüne ve silahlara el koyulmasına izin veren polis gücünü destekleyen özel yasa) yer alıyor.

Karartılmış Araç Plakaları

Minnesota’da sürücüler artık popüler olan “karartılmış” plakaları tercih edebiliyor. Yasaya aynı zamanda spor takımlarını tutanların ve kayıp ya da öldürülmüş yakın akrabalarını anmak isteyen vatandaşların yeni tasarımlarına da imkan tanıyacak.

Kaynak

Çeviri: Hasan Ayer

- Advertisment -